W dniu 23.07.2019 o 22:40, @Beti napisał:Jak widac po innych wypowiedzianych to raczej koledzy Ci chcą pomóc,problem jest w tym że sam nie wiesz w czym jest problem.Zrób zdjęcie,ile to akwarium ma juz miesięcy,jakie jest Kh??? Strzelanie z armaty do innych raczej nie jest tolerowane na tym forum,stąd też wyluzuj nie ma co się unosić
W dniu 23.07.2019 o 21:38, Tester napisał:Autora proszę o kulturę albo do ostrzeżenia dojdzie ban
Dziekii jak zwykle nie pomocni .
a tu macie o :
W dniu 23.07.2019 o 22:45, dadario napisał:W słodkowodnym pH rzędu 6,5 nie zrobi zamieszania, w morskim to będzie tragedia. Działanie wit C to tak jak pisali wcześniej, zwiększenie rozwoju baterii, zakwaszenie wody i zwiększenie dostępności żelaza dla roślin wyższych. W morskim, żadna ta zależność nie będzie miała zastosowania ponieważ przy okazji zaburza działanie całego "miniekosystemu". Wyluzuj, nie kombinuj, nie szukaj "nowej drogi". Poszukaj metod walki stosowanych w morskich akwariach. A jeśli nawet tego Ci się nie chce, to załóż nowy temat, opisz zbiornik, prowadzenie i problemy a na pewno jakaś rada się znajdzie.
W dniu 24.07.2019 o 00:52, dla syna napisał:W słodkim to nawet często jest wskazane tak niskie pH. Pamiętam jak sam je obniżałem do takich wartości.
Można ! ?
A teraz normalna odpowiedz.
A ok czyli z wit c nie próbować ok . trochę mi to wyjaśniło nie wiedziałem że ona zmniejsza ph
Stosuje już i na cyjano ani na glonach nie robi różnicy zaś koralowce raczej wszystkie słabo polipują .
Teraz z braku odpowiedzi na pytania odnośnie borasolu , od poniedziałku wdrożę testy na moim zbiorniku .
Dam tylko trochę złapać oddechu po wit c, i dozuję borasol .
Nie wiem ale wleję chyba z 50 ml. na raz na dobę .
Czytałem iż jest to srodek na grzyby i bakterie więc z tym pierwszym to by m pasowało a ztym drugim to boje sie iz rozwalę eko system bo za pewne zadziała równiez na pozyteczne bakterie ale to tylko domysły najlepsza jest praktyka .
Co do wieku akwarium ma juz ze 3 lata.
nie licze .
Kolegoa igor po czesci moze to potwierdzic
A zdjęcie nie ma tu żadnego sensu nie ze sie wstydze czy boje po prostu .
Mój problem to sinice zwane cyjano plus potężne glony po4 - 0 no3 - 0 na 99 %