TMK Zgłoś Napisano 22 Lipca 2019 pierwsze zzałozenia są tu Staneło na tym , że zwrócę się do Magu, lecz wpierw muszę plus minus wiedzieć czego chcę, a raczej co mogę. Pierwsze założenie to chłodzenie pasywne i tu pytanie jak dobrać radiator. Tak wiem,że jest współczynnik K/W. obejrzałam radiatory na allegro i wyglada na to,że im mniejsze K/W tym bardziej wydajny radiator. Tylko kawałki 5x5cmm mają takie same K/W jak 5 na 100 cm. Ten parametr odnosi się do kilograma radiatora? Długości ? Powierzchni? Tylko którą brać pod uwagę? Doczytałam, że na diodę 3W Cree potrzeba 26 cm kw. Ale radiatory mają różne kształty i grubość. Nie ma podanej powierzchni. Czy do diody RoyalBlue trzeba tyle samo co do białej? one jakis inny prąd mają O ile wentylator zmiejsza zapotrzebownie na "moc" radiatora? zakładam minimum : nitka białych diod i nitka niebieskich. A maksimum to 2 niebieskie, jedna uv i jedna biała. Ile diod w nitce połaczonej szeregowo? Zawsze myślałam, że 6 ale widze też osiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Lipca 2019 6 godzin temu, TMK napisał: 1) Czy do diody RoyalBlue trzeba tyle samo co do białej? one jakis inny prąd mają 2) O ile wentylator zmiejsza zapotrzebownie na "moc" radiatora? 3) zakładam minimum : nitka białych diod i nitka niebieskich. A maksimum to 2 niebieskie, jedna uv i jedna biała. Ile diod w nitce połaczonej szeregowo? Zawsze myślałam, że 6 ale widze też osiem? ad.1) tyle samo - nie ma różnicy w prądzie przy kolorach diod biała - niebieska - inne kolory różnica jest w mocy diody 1W to 350mA a 3W to 700mA - i do tego dobierasz driver ad.2) zależy od kształtu radiatora (płaski czy żeberka) i rozmiarów/przepływu powietrza wentylatora - ogólnie mówiąc - DUŻO poprawia chodzenie ad.3) ile diod w nitce zależy od jaki dasz zasilacz 24V to 6 diod .. max 7 o ile nie będzie świecone max (liczymy napięcia diody czyli około 3,4V [tyle napięcia "zjada" każda dioda] razy ile diod + jakieś 2V dla drivera i wychodzi około 22,5V) by dać więcej diod potrzebny zasilacz który da większe napięcie np. 32V idąc dalej : moc zasilacza (ile Amper) ile nitek / driverów np. 2x 700mA to potrzebny zasilacz co najmniej 1,5A (1500mA) a najlepiej 2A by nie działał na max bo się niepotrzebnie grzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 22 Lipca 2019 Zerknij jak chcesz w mój wątek , może Ci pomoże. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach