Sebolls Zgłoś Napisano 29 Lipca 2019 Witajcie, W styczniu w okolicach lewego skrzela jednemu z moich podopiecznych wyskoczylo cos w stylu bialego pryszcza. Probowalem Herbtany, lampy uv, niestety bez skutku. Z biegiem czasu pryszczy zaczelo pojawiac sie wiecej. Ryba normalnie plywa, nie chudnie, je , jest "wesola". Chorobsko nie jest zakazne, drugi blazenek jest "czysty". Czy ktos z Was spotkal sie z takim schorzeniem i wie jak leczyc? Ospa to nie jest, mialwm w poprz4dnim zbiorniku i to wyglada inaczej. Bede wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 29 Lipca 2019 U mnie blazenek miał chyba to samo. Tylko trochę mniejszy "bąbel". Po kilku tygodniach samo zanikło. I żył jeszcze długo aż wyskoczył z akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebolls Zgłoś Napisano 29 Lipca 2019 Haha, pocieszyles mnie troche. jednak zamisst mniej ma wiecej a wyskoczyc nie chce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 29 Lipca 2019 W sieci nie znalazłem żadnej informacji co to może być (może źle szukałem). A też żadnego znajomego akwarysty nie mam więc pozostało mi czekać na rozwój sytuacji. Może teraz ktoś pomoże w rozpoznaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr@co Zgłoś Napisano 30 Lipca 2019 Wygląda jak jakaś infekcja bakteryjna Cytuj ~900l SPS LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebolls Zgłoś Napisano 30 Lipca 2019 Jakis specyfik na infekcje bakteryjną ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 31 Lipca 2019 (edytowane) Na infekcje grzybicze i bakteryjne moze pomóc artemiss. Edytowane 31 Lipca 2019 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 31 Lipca 2019 Witaj Moim zdaniem jest to Brooklynella hostilis też to miałem jak odłowiłem moim błaznom ukwiały (bo rozrosły sie do 40 cm i zajęły załe akwarium) i zostały bez. Polecono mi by je odłowić do kwarantanny i przeprowadzić moczenie w słodkiej wodzie RO 3-4 min w temp. jak w akwarium. Tak zrobiłem i dodatkowo zastosowałem preparat w kwarantannie Tropical CMF. I dobre karmienie pokarmem nasączonym witaminami. Po 6 tygodniach temat wydał się opanowany ryby trafiły do baniaka ale wróciło lecz słabiej i ryby były mocne i same zwalczyły ten problem. U mnie choroba wystąpiła na skutek silnego stresu (odłowienie ukwiałów - zabranie im systemu ochrony i domu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebolls Zgłoś Napisano 31 Lipca 2019 Sprobuje Artemiss. Dam znac czy dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2019 To jest cholerstwo i szybko atakuje całą rybę chociaż rybki pobierają pokarm. Trzeba zdecydowanych działać by nie było za późno. Plus leczenia kwarantannowego jest taki, że nie działasz ze środkami w głównym zbiorniku gdzie nigdy nie wiadomo jak zareagują pozostali mieszkańcy, no i woda RO jest najtańszym specyfikiem w przeciwdziałaniu B.H. i innych pasożytach - potrafi zadziałać na korzyść. Można też spróbować z miedzią też skutkuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebolls Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2019 Woda ro- jak dlugo ja moczyc i jak czesto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2019 1 raz RO 3-4 min w temp. jak w akwarium i obserwować po 2 tygodniach ponownie jak by się nie poprawiło ale powinno pomóc i ryby nie mogą mieć stresu podczas kuracji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebolls Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 Update Stosowalem przez tydzien Artemis , pozniej wyjechalem na wakacje. Po powrocie zauwazylem ,ze zmiany na rybie jakby przyhamowaly troszke i zaczely sie zablizniac. Niestety po kilku dniach zaczely pojawiac sie na nowo . Sprobuje metody z RO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebolls Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 https://podwodnekrolestwo.pl/choroby-ryb/limfocystoza/ Troche info w pl na ten temat. To wirus, nie ma lekarstwa na to badziewie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 fajny artykuł, ale po angielsku: https://edis.ifas.ufl.edu/fa181 trochę tak jak z wirusem opryszczki generalnie, jak to z wirusówkami, poprawa warunków bytowania i objawy choroby powinny się cofnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach