Rezus Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2019 Cześć. Wzięło mnie na jakieś zmiany w oświetleniu. Używam 2xati actinic 39w i lampę led 150w. Mam w niej 7 kanałów, biały ciepły,biały zimny, niebieski, Royal Blue, uv,czerwony i zielony. Ciepłego białego używam tylko przez 30min w ciągu dnia żeby zrobić fajny zachód, czerwonego nie używam,zielonego też nie ale chyba chciałbym zacząć. W sieci bardzo mało informacji na ten temat. Wyczytałem jedynie ze nie ma dużego wpływu na rafe Ale jednak pozytywny wpływ jest notowany. Jakie są wasze zdania na ten temat?' ,Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 150x50x60 450l sump 211l.obieg maxspect 10000 l/h, cyrkulacja 2x sow8 8000l/h, maxspect mjk4 15000l/h. Lampa 300w led 2x t5 54w 2x orphek blue sky. Filtracja: 40kg mixu suchych skał, 10kg żywej w sumpie, 4kg Kulek maxspect i 3l life bio fil w reaktorze, buble King 250. Balling ati pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawelo2222 Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Cześć, ja używam dużo zielonego światła - zielony kanał w hydrach mam ustawiony na 68% przez ok. 5 godzin. Na pewno daje o wiele bardziej "morski" wygląd akwarium, bo ja osobiście nie lubię takiego wściekłego granatowo fioletowego światła. Czy zielony ma jakiś wpływ na korale ciężko mi powiedzieć, bo równolegle z zielonym zacząłem świecić więcej białym, a to ma duży wpływ na wybarwienie acropor w mojej opinii. W szczególności różowych, niebieskich i fioletowych. Poniżej zdjęcia dwóch szczepek, przy zaczynaniu zwiększenia białego i zielonego kanału i jakiś miesiąc z haczkiem po zwiększeniu obu kanałów. Możliwe, że tylko biały kolor to zrobił, a możliwe, że kombinacja biały + zielony - ciężko to stwierdzić. Z kolei czego jestem pewien to to, że czerwony kolor powoduje, że spsy rosną na boki, poziomo, a nie w górę. A tak z innej beczki, widmo podstawowych niebieskich świetlówek giesmanna czy ati, zawiera pik zielonego światła, więc na bank nie powinno mieć złego wpływu na korale. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Pawelo2222 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rezus Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2019 @Pawelo2222 świetnie. Właśnie takie informacje chciałem usłyszeć. Najważniejsze że zielony nie przeszkadza jak widać, a według mnie również pięknie wygląda w połączeniu z innym światlem. Jutro się troszkę po bawię ustawieniami. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Zbiornik 150x50x60 450l sump 211l.obieg maxspect 10000 l/h, cyrkulacja 2x sow8 8000l/h, maxspect mjk4 15000l/h. Lampa 300w led 2x t5 54w 2x orphek blue sky. Filtracja: 40kg mixu suchych skał, 10kg żywej w sumpie, 4kg Kulek maxspect i 3l life bio fil w reaktorze, buble King 250. Balling ati pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach