Solek Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2019 Cześć Dostałem dziś wyniki icp i wszystko.jpest w miare ok z tym że stężenie aluminium jest 0.1mg/l czyli ok 10 razy za dużo. Możliwe jest aby lampa diy na profilu aluminiowym zawieszona około 15 cm nad lustrem wody tompowodowała? Tzn zbierające się krople powodują aluminium i tlenek aluminium dostaje się do obiegu? Nie.mam innego sensownego wytłumaczenia. Co myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2019 A nie uzywales zadnego pochłaniacza na po4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Solek Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2019 Hmm chyba mam phosguarda w sumpie :) i używam wpłynie na zbicie po4. czy takie stężenie aluminium może być szkodkiwe dla korali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 6 Września 2019 Podepnę się pod temat. Z ICP wyszło mi że mam 0.0234 mg/l aluminium w wodzie. Stosuje oczywiście absorbent (podobno rowa phos nie wydziela aluminium a tu jednak mam go w słupie) ale pytanie do jakiego poziomu można go lekceważyć. Teoretycznie zakres jest od 0 do 0.01 mg/l. Ktoś coś powie więcej na ten temat ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach