Godzinę temu, wiesiektbg napisał:ja mam przelotowy i jest ok, - przelot jest w powrocie do mniejszego baniaczka. Dodatkowo mam jeszcze przelot na dwa filtry przepływowe. Wszędzie są zawory do regulacji Jeśli chcesz zrobić same bajpasy, to zrób sobie ślepy i oczywiście zawór na każdym odpływie (bajpasie) do regulacji przepływu. Powrót do baniaka powinien być w miarę jak najkrótszy
Mam wrażenie, że piszemy o dwóch różnych sprawach.
46 minut temu, boo12 napisał:na rozwiązaniu nr 2 będziesz miał większy przepływ dla bypass-ów dla 1 rozwiązania priorytetem będzie główny przepływ, ale i jedno drugie jest uzależnione od wydajności pompy i stopnia otwarcia zaworów na bypass-ach więc de-facto bez znaczenia pod warunkiem, że pompa będzie odpowiednio zwymiarowana dla tych rozwiązań, przy pierwszym rozwiązaniu, jeśli pompa będzie odpowiednio wydajna będziesz miał mniejsze wahania przepływu (ale też będą przy regulacji którykolwiek zaworem) dla głównego obiegu
Racja - po twojej odpowiedzi już mi chyba zaświtało odnośnie rozwiązania nr 1, a więc w tym wypadku najprostszego biorąc pod uwagę układ sumpa. Kluczem są tu dwie kwestie na które zwracasz uwagę: podstawowa i oczywista czyli moc pompy oraz druga czyli fakt, że zaworów regulacyjnych na bypassach raczej nie otwiera się na full. Jeśli nie będą otwarte na full i pompa będzie odpowiednia (z tym nie ma problemu bo jest nią Jebao DCP 6500) to odpowiedni przepływ na poszczególnych bypassach będzie się dało ustawić i nie będą tu miały znaczenia teoretyczne spadki rozpatrywane w sytuacji pełnego otwrcia zaworów. Nie jestem pewien tylko tego, o czym piszesz na końcu czyli wahań. Czy na pewno nie wygląda to tak samo dla obydwu rozwiązań? Jeśli jednak byłoby tak jak piszesz to dodatkowy argument za rozwiązaniem ze ślepym kolektorem.