1 godzinę temu, flower napisał:Mój patent na Cyjano był taki by doprowadzić do sytuacji by ilość odsysanych glutów przy cotygodniowych podmianach była większa niż ilość jaka namnoży się przez tydzień
Staram sie coś takiego zrobić z tym ze nie robię podmian Ale odsysam przez wate. Ciągle zastanawiam się czy nie zrobić jednej bo już ponad miesiąc nie miałem.
1 godzinę temu, flower napisał:wymiana żywicy po RO jeśli jest zużyta Nie wiem czemu ale wydaje mi się że zużyta żywica jest gorsza niż jej brak
Żywice regularnie wymieniam. Ostatnio po 4mc wymieniłem wszystkie filtry i dałem drugi korpus z żywica.
1 godzinę temu, flower napisał:drugiej strony znam zbiorniki nad którymi świecą stare świetlówki , cyrkulacja ledwo miesza wodę, prefiltry i żywica wymieniana od święta a cyjano nigdy w nich nie było
Jak widzisz nie ma reguły
Godzinę temu, goclik napisał:Również jestem zdania, że mimo, iż zbiorniki dojrzewają długo to nie znaczy, że nie można im pomóc. Zwłaszcza, że nie mówi się o użyciu chemii
Otóż to. Też tak uważam. Pewnie spróbuje z vsv.
55 minut temu, katani napisał:. Szybko wrzuciłeś dużo zycia
Cześć. Ja wiem czy duzo? Są zbiorniki które dużo szybciej się rozwijaja i nie mają takich problemów. Są również zbiorniki które pół roku nic nie ma A problemy większe niż u mnie. Jak to mówicie każde akwarium jest innezrezszta to Co sie u mnie dzieje to nic nadzwyczajnego tak naprawdę. Szukam jedynie sposobu żeby pomoc zbiorników przejść przez te chwilę
55 minut temu, katani napisał:nazbierało ci się detrytusu w skale i teraz rosną na nim różne dziadostwa
Skala raz na 1-2tyg jest przedmuchiwana pompa. Jakiś syfek jest ale nie wiem czy to dużo czy mało bo nie mam doświadczenia.
55 minut temu, katani napisał:Dalej masz tę pompę 2000l/h i pompy 4k?
Cyrkulacja jakieś chińskie 2x 4000l/h. Biorę pod uwagę ich wymianę choć w całym baniaku dość mocno wieje. Pompa reef octopus wario s2 3000l/h. Ustawiona na maxa A do podniesienia ma tylko 70cm słupa wody A nie jak większość 1.4M więc dmucha zdrowo. Na końcu mam goniopore i musiałem kombinować z ustawieniem bo stanowczo za mocno jej wialo.
55 minut temu, katani napisał:Od azotu na poziomie 5 nie robi się cyjano.
Tak naprawdę z tego co tu czytam cyjano nie przeszkadzają zarówno niskie jak i wysokie parametry. Wydaje mi się ze mój problem to zwyczajny problem młodego zbiornika gdzie nie ma jeszcze wystarczającej konkurencji pokarmowej dla stworzeń niskiego szczebla w łańcuchu.
35 minut temu, Jacek56 napisał:A jakaś skałka oprócz ceramiki jest w tym akwarium ????
20kg suchej,kilka kawałków żywej i 9kg żywego piasku
@katani A wątek powstał dlatego, że wydaje mu się ze być może mam za silny odpieniacz do jeszcze niewielkiej obsady który nie pozwal rozwijać się biologi. Praktycznie cały czas ustawiony na sucho. Chciałem rozwiać powyższe wątpliwości posilkujac się wątkiem do którego screeny i linka zamieściłem wyżej