piotrs Zgłoś Napisano 8 Września 2019 Planuje dokupić do obsady (brak pokolców) naso lituratusa bądź elegansa. Akwarium 700l w obiegu( wiem że za małe ale jak ryby podrosną znajdę im dom ) Pytanie moje 1. Jak będą w jednym akwa będzie agresja? 2. Jeżeli będzie agresja lepiej wziąć elegansa czy lituratusa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falconf16 Zgłoś Napisano 8 Września 2019 Na (1) pytanie na 90 procent będzie się działo u mnie na początku był spokój po 2 miesiącach awantury co parę minut, i nie miałem wyjscia musiałem się jednego pozbyć,ale znam osoby co mają dwie sztuki w akwarium i jest spokój,tak przynajmniej twierdzą . (2) pytanie to kwestia gustu dla mnie osobiście elegans moj ma prawie 20 cm pięknie wygląda i dostojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 8 Września 2019 Marzyłam kiedyś o tej rybie, ale nie zdecydowałam się kupić. Chyba jeden z kolegów z forum trzymał obydwa, ale nie jestem pewna. Na pewno miał i blondynkę i szarego, tylko nie pamiętam, czy w tym samym czasie. Z tego, co się dowiadywalam to łatwiej utrzymać lituratusa, blondyna ma ponoć delikatniejszy układ pokarmowy, ale nie wiem, ile w tym prawdy i chętnie bym się sama dowiedziała od posiadaczy elegansa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 9 Września 2019 21 godzin temu, Nik@ napisał: Marzyłam kiedyś o tej rybie, ale nie zdecydowałam się kupić. Chyba jeden z kolegów z forum trzymał obydwa, ale nie jestem pewna. Na pewno miał i blondynkę i szarego, tylko nie pamiętam, czy w tym samym czasie. Z tego, co się dowiadywalam to łatwiej utrzymać lituratusa, blondyna ma ponoć delikatniejszy układ pokarmowy, ale nie wiem, ile w tym prawdy i chętnie bym się sama dowiedziała od posiadaczy elegansa. a czemu się nie zdecydowałaś? 21 godzin temu, falconf16 napisał: Na (1) pytanie na 90 procent będzie się działo u mnie na początku był spokój po 2 miesiącach awantury co parę minut, i nie miałem wyjscia musiałem się jednego pozbyć,ale znam osoby co mają dwie sztuki w akwarium i jest spokój,tak przynajmniej twierdzą . (2) pytanie to kwestia gustu dla mnie osobiście elegans moj ma prawie 20 cm pięknie wygląda i dostojnie. no ja chce kupić takiego 5-6 cm malucha i po 1-2 latach go oddam bo jednak 700l to mało. Ale z tego co zasięgałem informacji jest to ryba nie agresywna spokojna i nie łapie ją ospa jak białobrodego japonicusa itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 9 Września 2019 Bo miałam jeszcze większe marzenie: naso vlamingii, a dwie ryby rozmiaru karpia to za dużo na tak małe akwarium. Co prawda lituratus rośnie mniejszy, niż vlamingii i jak mój vlamingii kiedyś wyrośnie z akwarium i znajdę mu duży dom, to może wtedy wezmę lituratusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach