Skocz do zawartości
Adrian Piwnicki

Tak może być?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie: czy takie akwa będzie dobrze obsadzone i wyposażone?

Akwarium 50x30x35 52.5l szyba 4mm.

Z tyłu prawdopodobnie zrobię panel 5,5cm (wkleję szybkę i gotowe).

Tło zrobię w nietypowy sposób bo 0,5cm przed szybką tworzącą panel wkleję jeszcze jedną i wsypię tam niebieski żwirek (uczucie powinno być fajne).

Jako pompa powrotna pracować będzie CIRCULATOR 650 Aquaela bo dobry i tani a do tego już go mam.

Oświetlenie 3x15 watt tj. 1x15 watt w pokrywie JUVEL a do tego 2x15watt zamontuję.

Swietlówki 2x15 watt Philips Aqua-Relle i 1x15 watt Philips TL 03 super actinic.

Wkłady to na początku Bio-bale a potem zmienię (nie od razu) na Ehfisubstrat Eheima.

Skały docel-9-10kg bo podobno skała to klucz do sukcesu w nano.

Ogrzewanie to Grzałka Aquaela 5o watt choć chyba zmienię na Nathurę lub Jager.

Podłoże z cienkiej warstwy drobnego żwirku koralowego.

Sól Marine Enviroment (klucz do sukcesu nr2).

Woda kranowa ale postaram się kupić RO.

A teraz obsada:

Najpierw po ok. miesiącu od zalania jakiś Błazenek czy mandaryn+jakiś koralowiec i/lub polipy.

Po następnym ok.1 miesiącu ukwiała Entacmea quadricolor, może rozgwaizdę lub jakiegoś grzybowieńca, małża+2 koniki morskie najlepiej Hippocamus hystrih lub Hippocamus Kuda (parka).

Po założeniu konikarium 72l (możliwe że 1-2 lata od zalania tego akwa) Koniki i, jeśli kupiłem mandaryna też on przekładam do tego akwa i kupuję skrzydlicę Dendrochirus Brachypterus- i tyle.

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze primo: biobale służą do zrobienia złoża zraszanego natomiast substrat stosuje się jako złoze zanużone - to nie są zamienniki

Po drugie primo: pomyśl jak tam wcisnąć odpieniacz skoro masz panel. I nie wciskaj więcej pierdół o odkurzaczu do mikroelementów bo wstyd (nie mówię że nie wybija, owszem, ale roli odpieniacza i tak nie da sie przecenić)

Po trzecie primo: nie zakładaj że po miesiacu: zbiornik może dojrzewać 2 tygodnie a może i 4 miesiace. Napisz po prostu: po okresie dojrzewania.

Po czwarte primo: filtr RO, bo inaczej żaden klucz do sukcesu nr 2 nie pomoże

Po piąte primo: nie zapomnij o węźle sanitarnym: ślimakach, krewetkach, wężowidle.

Po szóste primo: raczej na razie zapomnij o małżach

Po siódme primo: z męża słowa przekształć sie w męża czynu

Po ósme primo: niech moc będzie z Tobą...

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi a teraz sprostowania:

Po 1 primo: To użyję 3,6l Bio Gran Pro Pure watera(400m kwadratowych/l) (po 28 z groszmi za 1,8l w um-umie).

Po 2 primo: Mam pokrywę czyli albo mogę zrobić dziurę w przedniej części pokrywy i zepsuje mi to cały wygląd, alboprzewiercę komorę na dławik i stamtąd będzie wystawać odpieniacz co najlepszym rozwiązaniem nie jest, albo zrezygnuję z odpieniacza który konieczny nie jest.

Po 3 primo: Racja i muszę przyznać ci rację czyli jak nie będzie ani amoniaku, ani azotynów i będzie bardzo mało azotanów to zbiornik będzie dojrzały i wtedy dam molinezję na sprawdzian przeżyje-będzie dobrze.

Po 4 primo: Filtr RO NIE JEST KONIECZNY.

Po 5 primo: Oczywiście, będą ale na początek starczy chyba odmulanie.

Po 6 primo: Są małe gatunki, jak Tridacna Crocea co dorastają do kilkunastu centymetrów ale racja i małży prawdopodobnie nie będzie.

Po 7 primo: Nic o tym nie powiem ale racja- pomyśleć to jedno, zrobić to drugie.

Po 8 primo: Nawzajem.

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga na Circulatora - w tej głowicy niesamowicie spada wydajność przy podnoszeniu słapa wody (z doświadczenia) - obyś się nie przeliczył. Gdzieś Ci jeszcze uciekła cyrkulacja w komorze głównej (albom ślepy, co możliwe).

PZDR

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

sluchaj jak chcesz miec mini morskie,to zalej to twoje akwa "52,5 L" prawdziwa solanko(woda z RO i sol) .odczekaj az dojrzeje. wloz troche skaly i troche makroglonow ,a potem jednego garbika.i ciesz sie tym!!!!!

tak mi sie jakos "bardzo mocno" wydaje ,ze nie jestes swiadomy,co piszesz. nie obraz sie ,ale to sa totalne brednie!!! :)

pozdrawiam i zycze powodzenia

pilot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

w sumie to kazdy z nas byl kiedys ciemny , spokojnie cierpliwosci , dajmy sie rozwinac przyszlemu akwaryscie morskiemu :)

On zaczyna na mnie dzialac jak dobry elixir na nerwy;)

pozdrawiam :) i pisz chlopie ile wlezie byleby niepokoleji posty za postem jak wczoraj.

Wiesz to chyba ta Twoja dziecinna naiwnosc sprawia ze mnie oslabiaja te Twoje posty i brak mi slow zeby Ci cos wiecej napisac :)

Ps; Wiekszosc posiada tutaj spora wiedze ktora zdobyli po kilku latach czytania itd , byc moze troche niektorych poniosla z tego powodu tez lekko ich duma , ale napewno nikt im tej wiedzy nie wlozyl do glowy , to jest poprostu nauka , praktyka :) Ja jak sie chcialem czegos na poczatku dowiedziec to sie grzecznie pytalem , sluchalem i bylem pokorny bo wiedzialem ze kiedys bede mogl urosnac jak sie tej wiedzy nalykam:D;) a Ty troche jeszcze moze zamalo wiesz a probujesz nam tutaj cwaniakowac :) Pytaj grzecznie , sluchaj i lykaj wiadomosci jak pelikan:D abyc mogl w przyszlosci tez urosnac :) koledzy dobrze Ci doradzaja ," zeby na tym pozjadali coniektorzy."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

ja bym go rozdarl na pol za obie nogi:D;) hihihihi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z przykrością muszę przyznać że zgadzam sie z kolegą powyzej Marxa. Nie cwaniakuj Adrian a wielu z nas poda Ci rękę i moze coś z tego wyjdzie.

Co do moich primów. chyba naprawdę nie wiesz co piszesz. Molinezje wpuszcza sie do dojrzałego zbiornika nie jako sprawdzian: przeżyje to zbiornik ok, nie przeżyje to znaczy że jeszcze. Wpuszcza się ja do juz dojrzałego zbiornika aby obciążyć go biologicznie co powoduje rozwój bakterii które są Ci potrzebne do czyszczenia wody właśnie.

Owszem, tridacny wcale nie muszą być olbrzymie - nie o ich rozmiar mi jednak chodziło. Są to naprawdę wymagajace zwierzęta i potrzebują świetnej wody.

Co do RO. Jest potrzebna. Nie chodzi o to że w posolonej kranówie także przeżyją niektóre koralowce i ryby. Są to ciagłe wahania parametrów i kłopoty z glonami.

Nocniki 50-litrowe o jakim marzysz to wyzwanie dla doświadczonego morszczaka i tam zachwianie równowagi może spowodować włożenie nie umytej wcześniej ręki, a Ty chcesz lać co troche całą tablicę Mendelejewa (uczyłeś się juz o tym?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

tomasz ,Zbyszek mam na imie i juz na Ciebie nie jestem zly :) wiem ze prosiles zebym sie do Ciebie nie odzywal ,ale nie badzmy dziecmi.

pozdrawiam Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla wiekszosci z Nas akwarystyka morska i wszystko co jest z nia zwiazane jest nasza pasja, dla niektorych moze nawet miloscia, azylem, innym swiatem, ktory chcemy poznac jak najlepiej.. Jeden uwielbia swoje korale, a drugi ryby, kazdy chce wyspecalizowac sie w tym co robi, zdobywa dosiadczenie(na wlasnych bledach,stratach itd.) To wlasnie ta pasja pozwala cieszyc sie z najdrobiejszych sukcesow, z kazdego najmniejszego organizmu zauwazonego na zywej skale, z rzeczy, ktore dla innych sa niezauwazalne. Akwrystyka zainteresowalem sie majac 8 lat i chyba jak kazdy zaczynalem od sloika z gupikami, pozniej neonki, molinezje, pielegnice i wiele wiecej. Morszczyzna zainteresowalem sie 5 lat temu i mialem wtedy 13 lat, nie mialem pojecia o niczym. Co prawda moja pasja sa ryby, a nie korale ale przez te krotkie 5 lat nauczylem sie troche. Pierwszy zbiornik 200 l. zalewalem z takim zapalem i brakiem wiedzy, ze byla to woda z kranu, brak zywej skaly jedynie kawalki tufu wapiennego, dwa Bio filtry aquaela, grzalka, zwykle swietlowki, sol aquamedica..to wszystko i bylem zachwycony. W okresie dojrzewania oromne ilosci glonow sluzowatych..pierwsze rozczarowania. Z czasem dowiedzialem sie jednego, drugiego i teraz przy najmniejszyc kosztach wiem,ze mozna zrobic cos na prawde pieknego, tylko potrzebna jest wiedza, zarowno ta podrecznikowa jak i wlasna oczywiscie. Od poczatku tego roku pisze do magazynu Nasze Akwarium, w ktorym to ukazaly sie dopiero 3 moje artykuly, wszytskie dotyczace ryb. Kocham to co robie i to jest najwazniejsze..mozna wtedy wszytsko tylko potrzeba troche czasu.

Przesylem tutaj zdjecie zbiornika z poczatkowej fazy, gdy nauczylem sie tylko podstawowych rzeczy. Co prawda minimaizacj kosztow robi swoje ale nie powiem,ze jak na 14-latka nie bylem zadowolony:-)

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, nie moge przeslac zdjecia(nigdy tego nie robilem), a znanymi mi sposobami nie daje rady.. Pomoze ktos?

Pozdrawiam

Michal Dochier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

tak:) zapisz to w nastepujacy sposob ;

[i.m.g]http:// adres twojej strony.pl/zdjecie.jpg[/i.m.g]

wszystko dokladnie tak jak napisalem tylko bez punktow [i.m.g]

wczesniej jednak wiadomo , fotke wysylasz na swoj serwer.

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

momencik zaraz wrzuce na serwer Twoje akwarium:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Zdjecie naszego kolegi "dochier" - akwarium ktore zalozyl jako 14 letni akwarsta (rozchodzi sie o akwarium morskie z samymi rybkami) jest ladne:)

pozdr..

Opis rybek pozostawiam koledze;)

mojeakw.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zdjeciu jest rhinecanthus aculeatus, pterois volitans, dascyllus aruanus i garbik yellow tail(dokladnej nazwy nigdy nie moglem sie dopatrzec gdyz rozne zrodla ronie podaja)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Michał. Mogę się mylić, ale czy dobrze poznaje tą rogatnicę i skrzydlicę? - coś mi wiek nie gra, chyba że to poprzednie. Bo lactorię widziałem w gazecie. Fajnie że piszesz, bo brakuje takich artykułów, a jak sie jeszcze ryby zna osobiście to tak jakoś miło na serduchu. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale chodzilo mi tylko o to by pokazac, ze nie zaleznie od wieku czy czego kolwiek innego jak sie na prawde lubi to co sie robi to mozna wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lactoria wyszla jakos kolo czerwca, balistapus we wrzesniu... a to zdjecie i wiek jest autentyczny. Byla to moja pierwsza proba z skrzydlica kilka lat temu. Opisane w artykulach rybki plywaja u mnie caly czas, jedynie skrzydlica zbytnio podrosla i okolo tydzien temu trafila do zoo dzie plywa z innymi kolezankami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku rogatnica na tym zdjeciu to picasso, a od Ciebie otrzymalem moja ulubiona rybe Balistapus undulatus, ktora tak wojuje,ze zaczynam sie powoli bac wsadzac reke do akwarium:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.