Skocz do zawartości
Adrian Piwnicki

Tak może być?

Rekomendowane odpowiedzi

NO to to też nie sprawdzone (poprostu nie pamiętam w którym z netowych sklepów to czytałem). Skała na farmie (karaibska) leży od pół roku do 5 lat. W tym drugim przypadku to juz chyba jest "pełnowartościowa" :D

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pewien ze wiekszosc zywej skaly u nas to prawdziwa skala z morza a nie ozywiony tuf. Importerzy probuja nas przekonac ze to jest sztuczna i ozywiona ze wzgledu na ekologie. Lupia taka prawdziwa rafe lub nie rafe i wciskaja nam kit. W indonezji czy kenii jest straszliwa bieda i za grosze ludzie zrobia wszystko bo chca zyc, nawet zlupia swoja rafe. Jak jestes biedny to nie myslisz o ochronie srodowiska.

Ostatnio kupilem martwa skale i na pewno jest to sucha rafa. Cieta jest pila na paski 5 cm i pakowana w kartony. Przejzalem kilka tych kartonow i musze powiedziec ze niektore kawalki byly bardzo ciezkie, ale wiekszosc to prawdziwa rafa.Niektore byly jeszcze lekko wilgotne. Skoro sucha jest prawdziwa to czemu zywa miala sie roznic.

Moze w USA pod naciskiem ekologow czesc live rock to faktycznie ozywiona skala (stad farmy takiej skaly). Ale sprowadzenie prawdziwej jest pewnie znacznie tansze.

Pomyslcie po co ktos niedbajacy o srodowisko naturalne np w Kenii mialby ozywiac tuf skoro pod nosem ma rafe. Koszty ozywienia tufu sa napewno znacznie wyzsze niz wykopania rafy. Taki tuf trzeba zakupic, przywiezc, wrzucic do wody, dopilnowac, wylowic i zapakowac no i wyslac. Natomiast przy prawdziwej skale koszt to tylko ostatnie trzy pozycje. Pomijajac tak istotny czas ktory trzeba poswiecic na ozywienie tufu.

Ponadto po co ozywiac tuf kilka tysiecy kilometrow od klijentow, moznaby to zrobic np w Egipcie, a co bardziej `pazerni` robiliby to w Albanii i tez bysmy mysleli ze to Fiji. Zadnej gwarancji co do jakosci i tak nawet dzis nie daje.

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Farmy w Kenii sa czesciowo w rekach niemieckich i czesto mozna w niemieckojezycznej prasie natrafic na relacje z wypraw na takie farmy. Hoduje sie tam korale i skale, widac, ze ryby na farmie maja dobre warunki, wlasciciele to pasjonaci, milosnicy przyrody itd.. wiec nie wydaje mi sie, zeby lupili rafe, oczywiscie moze jest tez tak, ze jestem zbyt naiwny :D

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, Kenia jest daleko od Niemiec wiec moze pasjonatami to oni sa kolo swojego akwarium w domu:)

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mm - istnieje naprawde duze prawdopodobienstwo, ze masz racje, tylko, ze zawsze jest jakies ale... bardzo czesto to wlasnie kraje importujace reguluja co moze byc sprowadzane, a co nie; kilka, moze kilkanascie lat temu np w Niemczech byl zakaz importu pokolcow i twardych koralowcow, dzis moze byc wstrzymywany import wlasnie prawdziwej zywej skaly, a dopuszczany tylko ozywionej; oczywiscie sa to tylko moje gdybania, ale od jednego z gdanskich handlowcow uslyszalem, ze ida nowe obostrzenia na np koralowce miekkie, dotyczace ich wielkosci i wielkosci zywej skaly, do ktorej sa przyrosniete - wlasnie w taki sposob to kraje importujace moga zatrzymac grabierz rafy koralowej np w Indonezji

a czy takie konwencje i obostrzenia obowiazuja czy nie? ten link swiadczy, ze tak i warto zaznaczyc, ze to wszystko sa martwe zwierzaki, ale jednak zabronione:

http://www.gdynia.uc.gov.pl/przemyt3.html

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idealem bylyby takie farmy wszystkiego: od skaly po rybki. Mam nadzieje, ze w tym kierunku pojdzie akwarystyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym kierunku idzie akwarystyka-popatrz na sklepy netowe w USA, w duzej czesci sprzedaja korale i ryby z farm i sie tym chwala, niektore w ogole zrezygnowaly ze sprzedazy "dzikich" miekkich koralowcow, a oferuja tylko z farm

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D:D martinnew daj spokoj.

"W dniu 25.03.2004r. podczas kontroli celnej bagażu podróżnej przylatującej z Warszawy samolotem rejsowym, zam. w Gdyni, podróżującej z USA via Warszawa do Gdańska ujawniono 22 szt. o wadze 1,5 kg. szkieletów wapiennych koralowca FAVIA Spp. znajdujących się na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej CITES o ochronie gatunków zagrożonych wyginięciem. Podróżna wyjaśniła, iż przedmiotowe okazy znalazła na plaży na Florydzie w USA oraz przywiozła do Polski w charakterze pamiątki. Szacunkowa wartość zajętych okazów wynosi 300,- zł. Z uwagi na to, iż podróżna nie posiadała wymaganych dokumentów CITES na przewóz w/w okazów wszczęto postępowanie z art. 58 ust.1 ustawy o ochronie przyrody, zatrzymując jednocześnie towar. "

Zauwaz, ze sprawy rozbijaja sie o brak `papierow`, `zezwolen`tylko i wylacznie. Przeciez wymienione tam zarekwirowane koralowce, zywe mozna spokojnie u nas kupic. Zreszta chyba nie byles u nas nad morzem, pelno straganow z suchymi koralowcami, muszelkami.

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byc moze, ale nie wiem czy widziales martwa skale.

Ta ktora ja mam to napewno byla rafa. Kiedys.

MM

ps.a moze i bedzie znowu rafa u mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o to ze jestem jaroszem. Lubie skubnac kielbaske i zdaje sobie sprawe ze, bym ja zjadl, swinia musi dostac w lep. Chodze po ziemi. Czasami cel uswieca srodki, chce rafke w domu to musze miec skalke i zwierzaki. Skoro pisza ze ta z Chorwacji sie nie nadaje, to kupuje z Indonezji.

Tylko te teksty o ozywionym tufie...

Jeszcze te Fiji...:D

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie

Czym wiecej czytam tym jestem głupszy :D

Wlaśnie jutro zasalam wode i będę zamawiać skałę i teraz to mam dylemat

Na mojej wiosce nie słyszeli w sklepach zapewne nawet o "żywej skale" i jedyną możliwością jest zakup przez neta

I teraz jak nie obejrze to nie kupować ?

Czy kupić i liczyć że będzie ok ?

Artur Sobolewski

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

Proponuje relanium,to czlowiek sie uspokaja i troche spokoju odnajduje w tym skalistym metliku. :D Bedzie dobrze. :D

Panie joopa proponuje zaznaczyc przy zamawianiu skaly,zeby chce Pan ta z Fiji. Chodzby byly to rozowe olowione kuleczki,to napewno bedzie dzialac super,bo to jest z Fiji.

pozdrawiam i zycze powodzenia

pilot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady, poczytaj jeszcze forum to znajdziesz opisy ladnych skal i adresy dobrych sklepow :D To chyba cala frajda wlozyc skalke i czekac, co z niej wyrosnie?

Kurcze, zazdroszcze ci, ja mam na razie akwa, duzo checi, malo wiedzy i skolowana glowe, od kilku tyg, czytam zawziecie bo mam troszke czasu i juz zaczynam to skladac do kupy. Przeraza mnie na razie wizja tygodniowego urlopu bez kontroli akwa wiec do czasu zakupu jakies automatyki obsada bedzie bardzo skromna.

Cos niesamowitego te kontrolery wysylajace sms-y z parametrami wody regularnie, na zadanie i przy przekroczeniu zaprogramowanych wartosci. Mozna tez taniej, zostawic wlaczonego webcama i wysylac zdjecie akwa np. co godz.

Tylko co mi z tego, ze bedac

na urlopie dowiem sie, ze sie wlasnie rownowaga zalamuje albo rybke wcielo? :D

Najlepszym wyjsciem jest chyba minimalna, dobrze dobrana obsada, ale jak tu sie powstrzymac bedac w sklepie ze swiadmoscia posiadania 250 l. zasiedlonych tylko przez dwie rybki? Slodkie zawsze przeladowywalem, nie moglem sie powstrzymac a co bedzie przy morskim??? Juz sie boje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

sklepom i tego co tam pisza ,to dawno przestalem wierzyc. sklep to sklep ,a nie poradnia dla zablakanych(niedoswiadczonych) akwarystow. sprzedawca musi sprzedac,zeby swoje kaszojady wykarmic.na swojej drodze mialem juz troche rozczarowan,takze nie jednego kopnalbym w D***. Ale co zrobic.....kazdy popelnia bledy i sie uczy.Rob jak uwazasz,nikt Ci tego nie zabroni.Moze zamiast ze mna dyskutowac ,to powinienes zwrocic sie do kogos,kto mial juz troche akwarii morskich i przewalil troche kasy.

pozdrawiam i zycze powodzenia

pilot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

e , to chyba nieprawda z tymi komputerami wysylajacymi smsy :D moze to jakies panienki wysylaly ?:D

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

posty kolegi Adriana P. to maja wziecie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zbyszek36

www.iks-aqua.de

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz o tym pisalem ale napisze jeszcze raz

Przy dobrych warunkach ozywienie skaly to pol roku (tzn zeby wygladala jak zywa).

Czasu zasiedlenia przez bakterie filtracyjne nikt nie mierzyl, ale na pewno jest szybszy, w koncu na tym wlasnie polega dojrzewanie baniaka. Dajac duzo skaly nie dajemy przeciez bakterii, a srodowisko do ich zasiedlenia. I duzo zywej skaly lepiej filtruje tylko dzieki temu, ze ma wiecej powierzchni dla bakterii

Jednak do zasiedlenia potrzebna jest zywa skala, im jej wiecej, tym dojrzewanie oczywiscie powinno byc szybsze.

I im wiecej porowatej skaly, tym wieksza obsade mozna miec

Tak ja to widze.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakis miesiac temu we Wrocku gadalem z gosciem z Aquanurtu z Poznania ( tak sie to chyba pisze) ktory zajmuje sie morszczyzna wlasnie i pytalem co lepiej kupowac : swieza z frachtu czy odlezakowana i on twierdzil ze prostu z frachtu

a ze to byla juz luzna impreza wieczorna przy pifku po czesci oficjalnej to mysle ze gosc mowisz szczerze

tu rowniez sa rozne opinie, niektorzy raza odlezakowana , najlepiej od kogos kto akwa np likwiduje

tylko czy oprocz szybciego dojscia do rownowagi zbiornika sa inne plusy ?

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
joopa :

jakis miesiac temu we Wrocku gadalem z gosciem z Aquanurtu z Poznania ( tak sie to chyba pisze) ktory zajmuje sie morszczyzna wlasnie i pytalem co lepiej kupowac : swieza z frachtu czy odlezakowana i on twierdzil ze prostu z frachtu

a ze to byla juz luzna impreza wieczorna przy pifku po czesci oficjalnej to mysle ze gosc mowisz szczerze

tu rowniez sa rozne opinie, niektorzy raza odlezakowana , najlepiej od kogos kto akwa np likwiduje

tylko czy oprocz szybciego dojscia do rownowagi zbiornika sa inne plusy ?

nie wiem jak dawno ta dyskusja się toczyła, ale mi w sklepie też powiedzieli że lepiej na dojrzewanie akwa wziąść skałe prosto z frachtu. Ktoś piusał tutaj o wpuszczaniu Molinezji lub krewetki mrożone - może jednak lepiej jak na tej skale pozdycha co trzeba i wtedy bakterii mamy full

-- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.