Karolem88 Zgłoś Napisano 24 Września 2019 Witam wszystkich Co polecacie sprawdzonego na majano ? Mam kilka sztuk , które jakiś czas temu potraktowałem joice juice ( dowiedziałem się o działaniu na tym forum ) ale znowu wróciło . Czy jest jakaś sprawdzona metoda ( najlepiej coś żywego ) co wykosi to dziadostwo do cna ? Dzieki z góry za pomoc ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 24 Września 2019 muszę Cie zmartwić ,ale nie ma czegoś takiego,jedynie co to mechanicznie trzeba usunąć poza zbiornikiem ,jeśli jest na szybach to dosyć proste to jest ,ostra plastikowa "łopatka" i można powolutku to ściągnąć, ze skal jest gorzej. Sprawdzalem preparatami na aiptasie ,brzydalem ,chelmonem, berghiami.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karolem88 Zgłoś Napisano 24 Września 2019 Szyby czyste, podłoże czyste, ale na skale ( oczywiście na największej poklejonej bryle) pojawiło się z 12-13 szt ... potraktowałem je jakiś czas temu joice’m i nie wiem czy przytachalem z nowa szczepką, cxy się odrodziło :-( Myślałem o brzydalu ale zdania są podzielone . Tak samo jak wundermani krewetki ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c-sys Zgłoś Napisano 24 Września 2019 u mnie zeżarł to brzydal lub chelmon miałem tego łąki kiedys bylem pewny ze zrobil to brzydal ale jego juz niemam od dłuższego czasu i majano tez wiec może jednak chelmon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karolem88 Zgłoś Napisano 24 Września 2019 I tu dylemat :-) Hehehe brzydal ostateczność , a auriga odpada po tym co czytałem ( żarłok nie z tej ziemi jeśli chodzi o korale ) Chelmon super tylko pytanie czy to fsktycznie to.... zobaczymy, może ktoś miał taki przypadek ze Chelmon zjadł majano jak u Ciebie . Dzięki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 24 Września 2019 to już tak będzie jeśli nie będziesz miał czegoś co na bieżąco będzie niszczyć populację to będzie się odradzać jak aiptasia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Września 2019 Poczytaj o sposobie z NaOh. Pamiętaj że trzeba uważać z ilością bo podnosi kh i ph. Czyli zabijaj je nie wszystkie na raz, a po kilka raz w tygodniu. Przy wybijaniu wyłącz cyrkulację żeby koralowce obok nie dostały strzała Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karolem88 Zgłoś Napisano 24 Września 2019 1 minutę temu, =Fresz= napisał: Poczytaj o sposobie z NaOh. Pamiętaj że trzeba uważać z ilością bo podnosi khi ph. Czyli zabijaj je nie wszystkie na raz, a po kilka raz w tygodniu. Przy wybijaniu wyłącz cyrkulację żeby koralowce nie dostały strzała Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Fresz a żywych kilerow tego dziadostwa ( sprawdzonych ) nie ma ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 24 Września 2019 niby joue juice cos daje ale to jest tak inwazyjne że jak juz jest jakis to masz z 10 mikro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 24 Września 2019 NaOH tu masz opis co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karolem88 Zgłoś Napisano 24 Września 2019 9 minut temu, Luk napisał: NaOH tu masz opis co i jak Dzięki , ale to już ostateczność ... mam taki scisk w akwa ze szkoda byłoby poparzyć coś koło tych majano ... wole na teraz spróbować czegoś żywego ... tylko dylemat między brzydalem a chelmonem ... dziekuje Ci za ‚przepis-opis’ ale to już będzie ostateczność :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Września 2019 Jeżeli chodzi o inne rozwiązania to są jeszcze chaetodony ale one lubią zjadać wszystkie koralowce łącznie z polipami acropor i to jest pewna rybka bo z brzydalem czy chelmonem może być niestety różnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati21 Zgłoś Napisano 25 Września 2019 U mnie zjadaly krewetki na aiptasie od nanokaczora jak brakło aiptasi. Teraz została jedna krewetka to się odradzaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach