afgi Zgłoś Napisano 2 Października 2019 hej, mam w sumpie, szczególnie w refugium, masakre z glonami. Swiece 10h dziennie małym Kessilem. w Sumpie mam Refugium z DSB. Ostatnie miesiące, sumpa opanowały glony (te nitkowe, jak i takie jakby zielone gluty pływajace na powieżchni i zaslaniajace cheato). Czy macie jakis pomysl, jak ograniczyc rozrost tych glonów i ewentualnie przyspieszyć rozrost cheato, ktore ostatnio rośnie w bardzo malym tempie. macie jakis pomysl - moze coś w chemi lub proponujecie jakieś zwerzątka do czyszczenia (takie, które nie beda mi właziły do skimmera i pompy powrotnej) P.S. oprócz Cheato rozrasta mie się ostatnio też taka roślinka z długimi płaskimi liscmi - nie wiem jak ona sie nazywa, ale wydaję się mieć lepiej niz cheato ostatnio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Października 2019 Ta z długimi liśćmi to Caulerpa prolifera masz na myśli? Dajesz żelazo? Glony potrzebują dużo żelaza. jeśli w sumpie są zwykłe glony nitkowe to śmiało je pokolcom rzucaj. Na pewno je obrócą a papu dla korali. Ślimaki turbo się nadają. Ja mam je w sumpie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 2 Października 2019 Ta z długimi liśćmi to Caulerpa prolifera masz na myśli? Dajesz żelazo? Glony potrzebują dużo żelaza. jeśli w sumpie są zwykłe glony nitkowe to śmiało je pokolcom rzucaj. Na pewno je obrócą a papu dla korali. Ślimaki turbo się nadają. Ja mam je w sumpie. Jeszcze nie mam pokolcow leje grotech ABC i dawalem tez zelazo i stront z Kenta, ale ze 2 miesiace temu zarzucilem Kenta. Grotech wystarczy, a po przyroscie glonow, widac ze jest OK z zelazemWrzuce kilka wiekszych slimakow na pewno. Ty masz sump z tego co pamietam bardzo czysty masz tam cos jeszczeWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Października 2019 Drobne życie tylko. Kiełże, wieloszczety, rurówki itd. Ale fakt, u mnie w sumpie nie ma nic niepożądanego. glonów niższych nie mam. Ale mam też słabsze światło niż ty. Glony nitkowe to pożądany element w akwarium bo ryby glonożerne się nimi żywią. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach