TMK Zgłoś Napisano 16 Października 2019 Wielu z was dodaje tzw fito do baniaka. Hoduję fito już z chyba 10 lat. Ostatnio takie wyjątkowo mocno zielone i gęste wyrosło. Wylęgło się trochę błazenków, więc sprawdziłam azotany i dolałam do baniaka, jakoś tak dziwnie wyglądało. Zaglądam do wrotek, a tam marne resztki. No to pod mikroskop. Przepraszam za jakość fotki bo usiłowałam trafić telefonem w okular. Ale widać NITKI. Kupiłam nowe fito i tam niestety to samo. Wrotki tego nie jedzą, nie wiem co to jest , ale jest podstępne bo na pierwszy rzut oka hodowla jest zielona i piękna. SPRAWDZCIE swoje hodowle. Można to zrobić nie posiadając mikroskopu. Kultura nano powinna być jednolita kolorystycznie jak woda po płukaniu pędzelka z farbki wodnej, a tu jakby lekko opalizuje. Jak rozcieńczymy i poświecimy z boku latarką to robi wrażenie jakby tam kłębił się dym. Bo te nitki ustawiają się wzdłuż mikroprądów wody. i wychodzi coś opalizująco-dymowatego. Druga metoda, to jeśli ktoś ma sitko ok 50 lub mniej mikronów, to na sitku zostaje taka jednolita maź. Przy cedzemiu czystej hodowli mogą się zdarzyć jakieś grudki, ale nie to. Ktokolwiek wie lub ma czystą hodowlę proszę o kontakt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 16 Października 2019 Może nie odświeżałaś swojej chodowli za często?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 16 Października 2019 Hej, nie wyślę pw bo mam skrzynkę zapchana i nie mam ani chęci ani czasu jej czyścić, więc tutaj piszę. Hoduję fito i wrotka ze 2 lata non stop, ciągle z pierwotnie kupionych kultur i nic się złego nie dzieje. Fito jakoś tam się mnozy, teraz słabiej, bo go nie doswietlam. Baniak przy oknie stoi i tylko tyle ma światła, co złapie ze słońca rano. Wrotek się mnozy na tym fito cały czas. Raz prawie straciłam hodowle wrotka, bo zapomniałam o nim i nie dolewalam fito, ale odżyla sobie ta hodowla z cudem ocalych niedobitków. Jeśli potrzebujesz szczepki z fito lub wrotka to odpisz na ten post, postaram się dostarczyć przez znanego Ci już kolege z pracy Konrada. Spotkam się z nim w pracy najwcześniej za dwa tygodnie, ale jeśli chcesz, to wyślę wcześniej pocztą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 17 Października 2019 Dziękuję za chęć pomocy,ale chyba już mam. wrotki dostaną glony konserwowe, a udało mi się zdobyć 500 ml czystej i żywej kultury. Jakby nic nie wyszło bo stała długo w lodówce to się zgłoszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 2 Listopada 2019 Moja hodowla po 2 latach poszła na pasze dla wrotka Przypadkiem zakazilam i też szukam. Nie pamiętam, od kogo swój fitoplankton kupiłam niestety, ale był super. Z tydzień temu kupiłam w sklepie, właśnie takie ciemnozielone fito i jest to, co mówisz. Mocno je rozczenczylam i czekałam, ale nie roslo nic. Wyłączyłam napowietrzacz i po kilku godzinach zaglądam z latarka, a tam takie dziwne skupiska, jakby zebrane w kłębki. To coś ojdzie w kibel, więc pilnie szukam dobrej kultury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach