rysio2000 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2019 Planuje zrobienie nowego zbiornika. Chciałbym zrobić opaskę ze szkła na górnej krawędzi i mam kilka wątpliwości. Po pierwsze jak to ożenić z kominem? Można zrobić zewnętrzny "balkonik" na całej długości boku - wtedy nie ma problemu, ale co jeśli chcemy komin wewnętrzny albo na części tylnej szyby? Zrobić przerwę na komin? Nie będzie to dziwnie wyglądać? Druga sprawa to mocowanie lamp na krawędzi - jeszcze nie wiem czy takie zastosuję ale ew. chciałbym mieć taką możliwość. Niestety wszystkie lampy mają uchwyty do mocowania na krawędzi, które nie zadziałają z opaską. Zastanawiam się czy by nie obniżyć tylnej listwy opaski i zrobić standardowe wzmocnienie np 3 cm poniżej krawędzi. Chyba powinno zadziałać? Czy ktoś kto ma opaskę mógłby opisać jakie są inne wady tego rozwiązania? Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 20 Listopada 2019 Komin robisz wewnętrzny czy zewnętrzny? Jak wewnętrzny to opaski nad kominem nie robisz. Ja mam tak: Co do mocowania lamp na opasce to nie wiem, musiałbyś sprawdzać konkretny model, ile waży czy nie będzie szkła opaski naprężać. Co do obniżenia to cyhba powinno działać. Zapytaj szklarza, u którego robisz baniak, powinien wiedzieć. Co do wad po 2 latach użytkowania nie stwierdziłem żadnych. Zalety to miejsce żeby coś polożyć, nic sie nie chlapie na zewnątrz. Gorąco polecam zrobienie opaski wokół - oprócz komina. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2019 Dzięki @Katani O zalety nie pytam bo te już wyczytałem To jeszcze jedno pytanie, czy opaska nie przeszkadza w prowadzeniu kabli do pomp cyrkulacyjnych? Bo jednak muszą bardziej odstawać - ale pewnie nie ma to znaczenia. Na pewno zrobię opaskę, tylko jeszcze te lampy muszę przemyśleć - zawsze można zastosować inne mocowanie, aczkolwiek lepiej wcześniej się zastanowić niż później kombinować Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 20 Listopada 2019 ja miałem u siebie doklejony boczny komin z opaską i wszystko śmigało bezproblemowo. Na opasce opierała się korona (wykonana z płyty podłogowej) listewkami szkieletu korony - listewki na całej długości przylegały do opaski. Bezpośrednio na koronie - na dwóch poprzeczkach - opierała się za***iście ciężka lampa led diy - radiator długi na 110cm i wysoki na 7,5cm. Wszystko funkcjonowało bezproblemowo jakieś 2 lata, do kolejnej modernizacji baniaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach