@=Fresz= bardzo fajny film!
Jestem chętna na ślimaki dla rawki, populacja turbo mi spadła i Habibi rzadko już dostaje ślimaka na obiad.
Daj znać PW, zapłacę za ślimaki i przesyłkę.
Bardzo mnie dziwi ogrom mysis i kielzy w akwarium Rawki. Nie daję tam fitoplanktonu, bo nie ma tam zzbyt wielu koralowców ani innych filtratorow, ale nigdy dotąd w żadnym akwarium nie widziałam w biały dzień takich gęstych chmar tych drobnych bezkręgowców. Bezczelnie pływają i biegają "stadami" w biały dzień. Coś niesamowitego.
Mam też zbiornik 100L z algami, tam nikt nie mieszka, prócz dzikiej krewetki pistoletowej, ale tam takie chmary małych bezkręgowców się nie pojawiają. Może dlatego, że ja tego zbiornika nie karmilam. Żył sobie sam, jakby w zamkniętym ekosystemie. Od jakiegoś tygodnia zaczęłam dawać kosteczkę mrożonki raz na dwa- trzy dni, może zaczną się tam też mnożyć mysis i kiełże, jak u rawki. Byłoby fajnie, bo mam zarezerwowane plawikoniki i tam bym je chciała hodować. Przydałby się takie chmary żywego pokarmu. Minus jest taki, że jest tam sporo wieloszczetów. Nie wiem czym dotąd żyły, ale przeżyły razem z krewetka pistoletową. Ta krewetka już kilka lat w tych skałach żyje i strzela codziennie. Chyba już jest dość stara. Myślę, że to ona i wieloszczety ograniczają populację mysis i kielzy.
Krewetkę bym chciała zostawić, tylko wieloszczety trzeba przetrzebic, nim koniki przyjdą.