fOe Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 chce uzyc swojej starej skaly , była wyjeta zwody z pol roku temu i zwyczajnie polozona jak ja przygotowac ? perhydrol czy moze samo umycie jej kerszerem starczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 Może ... wróżbita Maciej Ci na to pytanie odpowie ... umyj i sam oceń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 ogolnie skala nie śmierdzi ...ok zadzwonie do Macieja i sie dowiem ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Możesz spróbować. Ja jakieś pojedyncze kawałki odzyskiwalam moczac je ze dwie doby w Ace, a potem wielokrotne płukanie i suszenie, aż smród chloru się ulotnil, ale to były małe kawałki. Większość skały to była nowa Marco rocks. Jedni powiedzą, że taka skala to na śmietnik, bo próby jej odzyskania będą kosztować i czasu i prądu i solanki a i tak będziesz miał permanentnie klopoty. Inni powiedza, ze jak masz czas, a skala była fajna, porowata, to wyczyść wstępnie czy karcherem czy Ace czy perhydrolem, potem wsadzaj do kalfasa z cyrkulacja, lej bakterie i wymieniaj wode, aż przestanie wydzielac syf. Edytowane 2 Grudnia 2019 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 hmm wczesniej taka skale wsadzałem do zbiornika a 2 tyg pozniej szły akropory .. chodzi mi bardziej o opinie jak działac z perhydrolem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Skoro już testowałes swój patent i po 2 tygodniach szły acropory, to po co pytasz o perhydrol? Edytowane 2 Grudnia 2019 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 tak ale chodzi mi bardziej o podpowiedzi jak działać z perhydrolem jak dlugo jaka dawka ile moczyc itp skaly bedzie jakies 30 kg ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
heatbeat Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2019 Jeśli chcesz działać perhydrolem, to zasięgnij języka u myśliwych - wszak to u nich trofea się "perhydroluje" do gołej kości. Możesz też poszukać na zagranicznych forach jako "hydrogen peroxide" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofik1977 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2019 Witam Nie używaj tej skały ,problemy przez co najmniej rok. Jeśli bardzo chcesz zalej ją czystą osmozą na kilka dni w oddzielnym akwarium. Potem wstaw do solanki z odpieniaczem. Będzie mocno pieniło. Potem do akwarium + bakterie + absorbenty na NO3 i PO4 ,najlepiej Silbermana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach