2 godziny temu, piebald.ball napisał:zamówię kilka sztuk więcej z różnego rodzaju w razie czego przelutuje
I to jest właściwe podejście właśnie. Nikt Ci nie powie, jak Ci się będzie podobało, sam musisz się przekonać:-)
2 godziny temu, piebald.ball napisał:kolimatory z jakim kontem kupić?
Ja bym całkiem bez kolimatorów robił, tylko kawałek pleksy od dołu założył, żeby ledy od wilgoci chronić. Z soczewami możesz mieć disco-bliki, czyli takie kolorowe cętki wszędzie w akwarium, bo światło różnych kolorków się nie wymiesza dostatecznie. Z resztą, siriusy chyba trochę właśnie miały z tym problem. Tu trochę lepiej, bo same białe i niebieskie, to aż takiej dyskoteki być nie powinno jak przy innych kolorach (zielone, czerwone itp). Chociaż biała full spectrum daje już dość żółte światło, więc już disco z tego może być. Jeśli masz jakąś koronę i w oczy oraz na pomieszczenie nie będzie świeciło, to się nawet nie zastanawiaj. Jeśli akwa odkryte i koniecznie chcesz soczewki, to z 60st kąt, nie mniej wg mnie.
Choć disco bywa też przydatne. Nawet najbardziej bura szczepka na handel pod takim światłem na zdjęciach będzie wyglądała jak "tricolor"