16 godzin temu, Bzyk002 napisał:Witam, mam takie pytanie jak pozyskujecie RODI u siebie? Dokładnie chodzi mi o to czy macie zawory do "płukania" osmozy? Ile wody musicie spuścić by leciało "zero" po RODI, a może odpinacie DI z początku by RO sie przepłukało?
Kupiłem w listopadzie RO do tego nowe DI i po 3 tygodniach za każdym razem po RODI z początku leci mi jakieś 100-150ppm które po około 1-2 litrze spada do 1-2ppm.
Moja kranówka ma 356ppm a po RO (jak kupiłem) wychodziło 10ppm plus DI i było zero. Jest możliwość że DI tak szybko sie zużyło?
Chodzi mi o taki zawór do płukania, ja u siebie nie miałem ale go dorobiłem. Ale dalej nie widzę różnicy.
Moim zdaniem w niektórych przypadkach samo takie rozwiązanie zwyczajnie nie wystarczy. Ja u siebie początkowo też miałem tylko rozwiązanie jak kolega zamieścił na zdjęciu (z drobną różnicą: w miejscu zaworu ręcznego miałem elektrozawór sterowany programatorem), ale też bardzo szybko zużywała mi się żywica (max to 2 tygodnie). Dlatego też za radą kolegów z forum dokonałem małej przeróbki przy łączeniu filtrów i zamontowałem tuż za membraną, a przed DI, trójnik (z dodatkowym elektrozaworem wody do ścieku / może też być zawór ręczny jeśli nie masz autodolewki i wodę do dolewki przygotowujesz w osobnym zbiorniku). Dzięki takiemu rozwiązaniu, po uruchomieniu dolewki, przez 1min woda za membraną leci do ścieku (elektrozawór ścieku otwarty, elekrozawór dolewki za DI zamknięty), a po minucie zmiana (elektrozawór ścieku zamknięty, elekrozawór dolewki za DI otwarty) i dzięki temu woda trafiająca z membrany na DI ma jakieś max 10-11ppm, a za Di już 0ppm. No i jak na razie miesiąc mija od ostatniej wymiany, a zasyp żywicy wygląda nadal bardzo dobrze.