Cześć
Chciałbym przedstawić swój projekt Akwarium.
Ma ono posłużyć do zdobycia doświadczenia do założenia akwarium 300 l z sumpem (obecnie działające jako biotop Amazonka).
Do zamówionej na Internecie kostki 40x40x40 wkleiłem panel o szer. 12 cm podzielony na trzy komory - 2x12cm + 16 cm.
Pierwsza komora z grzebieniem w którym jest umieszczona gąbka i wata, następna komora - odpieniacz plus ceramika oraz media absorbujące, ostatnia pompa i grzałka.
W akwarium umieściłem piasek koralowy (ok 2cm) i 5 kg suchej skały. Solanką zalałem w połowie listopada. Na początku grudnia wymieniłem 15 l solanki na wodę otrzymaną grzecznościowo z działającego zbiornika od Akwarysty z Piły oraz dodałem ok szklanki "syfu" z suma tegoż akwarium dla wprowadzenia mikrobiologii. Dodatkowo otrzymałem gałązkę pseudogorgoni i kraba pustelnika.
Obecnie (28.12) dołożyłem szczepkę zoa, kraba i dwa ślimaki - przywiezione z Wrocławia.
Mam wrażenie, że na razie dojrzewanie przebiega spokojnie. Oprócz ciemnego nalotu na piasku i na skale (myślę, że to okrzemki) nic złego się nie dzieje.
Najgorszą rzeczą dla mnie jest odległość od najbliższych sklepów z akwarystyką morską.