55 minut temu, silvia napisał:ja PD - co to jakaś klasówka ?
rozumiem że jak nie masz SZKLANEJ kolumny to jesteś bezpieczny bo plexi nie pęka - OK
skoro z żywicy JONOWYMIENNEJ usuniesz jony które maja się "wymieniać" to skuteczność żywicy spada ? o ile ? o tyle ile jonów brakuje
Żadna klasówka, po prostu drążę temat skoro już padła jakaś teza by ja potwierdzić bądź odrzucić. Nie znam tego zagadnienia od takiej strony jak przedstawiasz, dlatego drążę by się czegoś dowiedzieć więcej.
Pytałem komu wybuchła ? Ile tych przypadków było ? Ponadto mój filtr nie jest z plexi - tak nie boję się że wybuchnie czy go rozsadzi.
Jutro dla Ciebie zrobię specjalnie test o ile wzrasta ta objętość bo nie zauważyłem by np się podwajała i by naprężenia były na tyle duże by faktycznie mogły rozsadzić plastikowy pojemnik. Prędzej te kuleczki żelowe "popękają".
Ja lubię konkrety a nie ogólniki. Jakie jony usuwam ? Ile tych jonów brakuje ? Na jakiej podstawie twierdzisz, że przy wysychaniu usuwane są jakieś jony ? Sam to wymyśliłeś czy podasz źródło bo przyznam się, że mnie zaskoczyłeś i chętnie poszerzę swoją wiedzę w tym temacie.
Czyli wracając do pytania które zapewne zainteresuje wszystkich. Mam żywicę 1l - mogę przepuścić przez nią 500/TDS (meq/litr) litrów wody zanim ulegnie ona degradacji. Przy wysuszeniu ile będę mógł przepuścić ? Możesz podać konkretny wzór czy jakieś badania na ten temat ? Bo o dziwo datasheet DOW w ogóle taką kwestie pomija. Wiec tym bardziej mnie ciekawi ? Pytam całkiem serio bo chciałbym się czegoś nowego nauczyć - tym bardziej, że ta teoria jest mocno rozbieżna z moją praktyką.
Dwa żywica nie jest rozpuszczalna w wodzie więc jak odparowana woda może jej zaszkodzić ? No chyba, że to nie woda ?
Tyle że zaglądając do noty katalogowej:
https://www.lenntech.com/Data-sheets/DOW-177-03813-MB20-H-OH-L.pdf
Physical and Chemical Properties można wyczytać jak ona jest zbudowana i kationy aniony są umieszczone w żelowych kapsułkach, które są nie rozpuszczalne w wodzie.
A może tu chodzi bardziej o formę tych kapsułek żelowych, które mogą wysychać i np. pękać ? Mogą ale nie muszą. Khmmm.... no nic, skupmy się póki co na "usuwaniu" jonów przy wysychaniu żywicy. Wyjaśnisz tą swoją teorię ? I powiesz wprost o ile ta skuteczność spada ? 50% ? 75% ? Czy może np. 5% ?