37 minut temu, katani napisał:Jakoś żadnych spektakularnych wybuchów wulkanów nie było, a poziom CO2 wzrósł o 1/3.
Oj ja tam pamiętam 2010 erupcja Eyjafjoell. Tsunami 2004 które spowodowane było ruchami pod powierzchnią oceanów. CO2 o które robi się dużo szumu nie wywodzi się tylko i wyłącznie z przemysłu kopalnianego i energetycznego. Przemysł przetwórczy również produkuje spore ilości dobrodziejstwa, przemysł który produkuje proekologiczne rozwiązania również nie pozostaje bez echa dla środowiska. Do tego musimy pamiętać iż stworzone przedmioty mające stanowić ochronę dla środowiska naturalnego kiedyś się zużywają i również musimy je zutylizować.
Może lepiej zadbać o życie które przetwarza powstające masy CO2 ? Albo przejść obojętnie licząc iż ewolucja dokona za nas korekty organizmów żywych ?
https://ocean.ug.edu.pl/media/nauka/postepowanie_naukowe/przewody_doktorskie/M_Jakubowska_streszczenie.pdf
Nie ukrywam zakładając temat liczyłem na mniejszy zakres materiału - spodziewałem się odpowiedzi tak segreguję, nie zanieczyszczam, oddaję do utylizacji. A ciekawi mnie ile świetlówek skończyło w odpadach zmieszanych, ponadto produkujemy tony plastiku... Dlaczego nawet polscy rodzimi producenci nie zadbają choć odrobinę o środowisko prowadząc skup butelek od kropelek... Czemu nie ma akcji przynieś wiadro zapłać X zł mniej za sól. Czy ktoś się również nad tym drobnym aspektem zastanowił ?
Czy oczyszczalnie ścieków prowadzą odsalanie wód zrzutowych. Zastosowanie soli syntetycznych czy wpływa w jakiś sposób na ogół środowiska?
Póki co tylko jeden sklep wyszedł do przodu i stosuje opakowania wysyłkowe wielokrotnego użycia. Tylko dlaczego wysyłki są tak drogie... nie da się tego zrefundować z funduszy ochrony środowiska? Dlaczego to odbiorca ma płacić za wysyłkę tam i z powrotem. @JadwigaMorska wywołam Was do tablicy bo z jednej strony świecicie przykładem który powinno się powielać a z drugiej no właśnie dlaczego koszty powrotu box-a pozostają po stronie odbiorcy ? Czy te opakowania wielokrotne to jedynie chwyt marketingowy, bezpieczeństwo wnętrza czy również proekologiczny aspekt naszego hobby?
A nie przepraszam przypomniało się po wysłaniu posta ...
Jeszcze była akcja ECO weekend z 6 grudnia 2019r .czyli w największym możliwym skrócie mrożonka za zwrócenie styroboxa zorganizowana przez @eRybka-sklep. Czapki z głów za tego typu pomysły - po co nasze odpady mają kończyć na śmietniku, skoro mogą być ponownie użyte i przełożyć się bezpośrednio na zmniejszenie emisji CO2 i innych substancji nie koniecznie wpływających pozytywnie na zdrowie nasze i czystość planety. Tylko czy tego typu akcja była jednorazowa?