domelsjz Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2020 Witam Mam pytanie do forumowiczów: czy spotkaliście się z przypadkiem uczulenia lub agresywnego oddziaływania przygotowanej solanki na układ oddechowy? Sól zleżała, może 4-ro letnia ale sypka, idealnie i szybko się rozpuściła. Podnieniłem po baaardzo długim czasie 20l solanki (marka soli nie jest istotna) i cała rodzina zaczęła odczówać ból zatok i gardła, kaszel. Każda sól ma taki specyficzny zapach po rozrobieniu - ale pierwszy raz od 2011r. taki niepożądany efekt. Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2020 (edytowane) sól raczej powinna wspomagać układ oddechowy, tężnie działają na takiej zasadzie, sól raczej nie powinna się zepsuć jest to sam w sobie jakiś konserwant więc szukałbym przyczyny gdzie indziej masz w baniaku jakieś parazoa? objawy pasują do palitoksyny Edytowane 22 Stycznia 2020 przez boo12 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2020 Kiedyś kępka była ale dawno wywaliłem, teraz ze 3 polipy gdzieś zostały. Zaryzykuję i znowu namieszam 10l Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach