Godzinę temu, Beti napisał:O ciekawe to, możesz rozwinąć myśli i podać choć jeden argument sprawdzony naukowo że używanie węgla na stałe przynosi więcej negatywów?
Tak mogę rozwinąć ....
Zacznę od tego, że nie znalazłem żadnych badań naukowych dot. stałego stosowania węgla w akwarium morskim. I pisząc o negatywnych i pozytywnych skutkach zaznaczyłem, że to jest "Moje zdanie"
Ale jeśli istnieją naukowe dowody na to, że stała obecność węgla aktywowanego w wodzie pomaga utrzymać stabilne warunki w akwarium to z chęcią przyłączę się do zwolenników jego stosowania.
Dla mnie za stosowaniem węgla przemawia fakt przede wszystkim zabezpieczenia się przed ewentualnymi toksynami produkowanym przez mieszkańców akwarium. Przeciw - niekontrolowane wyłapywanie przez węgiel porządanych związków i pierwiastków w tym śladowych oraz możliwość uwolnienia się z węgla skumulowanych substancji podczas manipulacji woreczkiem z tym medium np przestawienie w inne miejsce lub awarii pompy.
Z biegiem czasu, obserwując moje morskie akwarium może przekonam się do stosowania węgla jako stałego medium filtracyjnego.... jeżeli zauważę pozytywną reakcję mieszkańców akwa na jego obecność w wodzie to jak najbardziej.