Czytam i czytam ale brakuje konkretow. Ktoś użył węgla jednemu zadziałało drugiemu nie.
Ale jaki węgiel był użyty ? To chyba ma duże znaczenie.
Przewertowalem sporo tematów z węglem i zasadniczo na starcie powinno być pytanie jaki węgiel użyć ? I po co ?
Mikroporowy czy Makroporowy a raczej sposob wytworzenia bitumiczny czy roślinny.
Wg tego co czytałem to powinen być bitumiczny ze względu na wielkość por po to by nie wyłapywał najmniejszych cząsteczek a większe które w większości w wodzie są szkodliwe ( przeczytane nie poparte dowodami przeze mnie).
Jeśli wiemy jakiego szukać to przeglądamy internet i w 90% brak adnotacji z czego wykonany jest węgiel aktywny dlaczego ? Dystrybutor nie wie czy też nie chce napisać ?
Znalazłem jeden bitumiczny i tu dystrybutor nie boi się napisać że jest bitumiczny :
Sorbotech® LG 95
Ale po co uzywac węgla ?
Wydaje mi się że podstawowe działanie to wyłapywanie tzw. wojny chemicznej korali. No i tu pytanie to większa czy mniejsza cząsteczka ? Zapewne pytanie nie jest łatwe do odpowiedzi.
Dla mnie idealny węgiel to właśnie taki który nie wyłapuje wszystkiego a taki który wyłapuje to co chce czyli trucizny oraz przebarwienia wody.
I tu kolejne pytanie to w takim razie jaki kupić ?
Znajomi często używają aquaela i się sprawdza. Ok ale jaki to węgiel roślinny czy bitumiczny ? Dystrybutor nie napisał.
Więc wychodzi na to że warto używać :
Sorbotech® LG 95
Bo wiemy co kupujemy.
Co wy o tym myślicie ? Właśnie stoję przed dylematem kupna tego węgla skoro teoria podpowiada by kupić bitumiczny a ten powinien takowy być.