Godzinę temu, Słony leszcz napisał:Co ma NaOH i KOH do twardości węglanowej? Gdzie tam masz jon węglanowy?
Nie pokręciłeś czasem z przeciwną zależnością, mianowicie że podbijanie kH przy użyciu Na2CO3 (bardziej) lub NaHCO3 (mniej) podbija też pH?
Jeszcze jakbyś napisał odwortnie, że podawanie NaOH i KOH może zmniejszyć kH, że po podaniu wodorotlenków mogą się węglany wytrącać w wodzie i przez to ubywa jonów CO3... to można by się zastanowić...
Radzę zagłębić się w biochemię złożonych procesów, nim podważysz lata doświadczeń chemików i akwarystów.
Właśnie takie płytkie rozumowanie na poziomie przyjęcia, że OH- to nie CO3(2-) kieruje twierdzeniami seachema.
Nie wyłożę Ci na tacy wszystkich równań, na które składa się jonowanie rozpuszczonego CO2 przy jonach OH-...
... Ale dam Ci do myślenia inaczej, bo jesteś do tego zdolny:
Czy wg Twoich twierdzeń Kalkwasser/Wodą wapienna/ limewater czyli w skrócie : nasycony Ca(OH)2 też nie podbija KH? Przecież nie ma tam CO3(2-)?