Godzinę temu, Arek77 napisał:Taka ilość kranówki nie powinna mieć żadnego wpływu na akwa.
Apropos kranówki... ja lałem przez rok kranówę będąc nieświadomym tego, bez RO bo całkiem niedawno jak zmieniałem cały system RoDI i kupiłem miernik cząsteczek ppm okazało się ze miałem od nowości uszkodzoną membranę (za duży przepływ), lałem wodę o przewodności 350ppm (wodociągowa) i powiem Wam szczerze nigdy nie miałem nawet jednej plagi a miękkie i lpsy rosły jak szalone...oprócz caulastrea green fluo... jedynym filtrem wodociągówki był wstępny 5mikronow i 1 mikron plus żywica jonowymienna, parametry no3,po4 nigdy nie osiągały wartości bliskich zera przez całkiem liczebną obsadę 2 błazny, hexa, babka ,krewetka. W listopadzie 19 dokupiłem odpieniacz na dwie kostki lipowe AM, wtedy parametry sie poprawiły, ale zdecydowałem sie na większy zbiornik. W dodatku prawdopodobnie dzięki kranówie skały zaczęły obrastać mi pięknym glonem wapiennym o kolorze fioletu i różu. Teraz zmieniłem zbiornik na większy zacząłem lać RoDI - 2ppm i co ? Dojrzewanie i cyjano
ponizej macie mój 30l zbiorniczek na kranówie bez odpieniacza.