uciu Zgłoś Napisano 7 Marca 2020 Witam, zbiornik sklejony 10dni temu. Szyba 15mm wysokość 70cm, długość 130, szerokość 75 (brak wklejonych wzmocnień) Mogę już zalewać czy poczekać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 7 Marca 2020 Witam Teoretycznie tak , ja bym jednak poczekała do dwóch tygodni. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marijo Zgłoś Napisano 7 Marca 2020 Mam akwarium z szyby 15 mm i właśnie dwa tygodnie musiałem czekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
japko Zgłoś Napisano 8 Marca 2020 to jest dobrze ponad pół tony wody, poczekałbym i nawet do miesiąca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 9 Marca 2020 17 godzin temu, japko napisał: poczekałbym i nawet do miesiąca Nie przesadzajmy przeciez nie zrobil kanapki silikonowej. Obieg powietrza jest, mysle ze 2 tygodnie max 2,5 spokojnie wystaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uciu Zgłoś Napisano 9 Marca 2020 Szklarz dał zielone światło. Mówił że kleił je 3 tyg temu wiec ok. Zalałem... Ugięci górą około 2mm na środku....stresuje mnie ten widok... Choć jak mi napisano na grupie: W wersji 15mm bez paska naprezenia max 9,27MPa odkszalcenie max na gornej krawedzi 2,2mm W wersji 15mm z paskiem u gory naprezenia max 4,55MPa odkszalcenie max po srodku 0,39mm Wg mnie te naprezenia nie powinny byc wieksze niz 10MPa. Tak jak kiedys pisalem zalecane (okreslone zazwyczaj empirycznie) grubosci szyb w akwariach w literaturze akwarystycznej przekladaja sie na bezpieczna wartosc naprezen 3-10MPa. I choc szklo samo w sobie ma wytrzymalosc 30-70MPa to stosuje sie dla niego duze wspolczynniki bezpieczenstwa (stad ten zakres 3-10MPa) ze wzgledu na jego nieprzewidywalnosc, podatnosc na udary i brak tzw strefy plastycznosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach