56 minut temu, karpik napisał:"Raczej" "jeszcze za wcześnie" "wiązałoby się z zamknięciem granic" to deklaracja nieszczepienia?heh
dalsza dyskusja z kimś kto nie zna znaczenia słowa "raczej" i traktuje go jak wyraz "na pewno" jest jałowa
znaczenia:
przysłówek
- (1.1) … wskazujący na to, że autor zdania nie jest pewny co do jego prawdziwości, ale uznaje za bardziej prawdopodobne, że jest prawdziwe
- (1.2) … wskazujący na to, że autor zdania nie jest pewny co do jakiejś decyzji, ale uznaje za bardziej prawdopodobne, że podejmie tę decyzję
- (1.3) … wskazujący na to, że autor zdania nie jest pewny co do jakiejś opinii, ale bardziej przychyla się do jej potwierdzenia
Pozwól, zatem że na tym moja dyskusja z Tobą się zakończy w temacie wypowiedzi choćby szefa Ryanair, której nie rozumiesz, bo nie mam ochoty na tłumaczenie spraw, które powinna Ci wytłumaczyć nauczycielka języka polskiego w szkole podstawowej.
CytatRyanair deklaruje, że nie będzie wymagał szczepień na terenie UE
To pominąłeś bo wiesz co znaczy słowo deklaruje czy przypadkiem wyszło ?
56 minut temu, karpik napisał:w 2021 roku tylko zaszczepieni żołnierze będą kierowani na kursy i szkolenia, w tym podoficerskie i oficerskie, a także na kursy kwalifikacyjne i doskonalące"
I prawidłowo. Wojsko powinno być zdrowe ! Niestety nasze wojsko to w większości banda przypadkowych osób, która poszła tam tylko dla przywilejów emeryturalnych.
https://www.defence24.pl/szczepienia-dla-zolnierzy-czy-dowolne
CytatZ drugiej strony specyfika kursów wojskowych – udział wielu osób z różnych regionów Polski oraz wymogi związane z realizacją działań poza granicami kraju w praktyce powodują, że zaszczepienie się przez żołnierza jest konieczne z uwagi na zagrożenie zdrowia i życia innych osób. I tu dochodzimy do sedna sprawy – resort obrony narodowej oraz resort spraw wewnętrznych z uwagi na charakter służby w sytuacji szczególnej związanej z rozwojem pandemii powinien rozważyć decyzję o wydaniu poleceń/rozkazów nakazujących szczepienie.
Ileż szumu by było jakby rozkaz wydali, prawda ? Jak jesteś wojskowym powinieneś wiedzieć czym jest rozkaz. Jeśli tego nie rozumiesz, zrezygnuj z bycia wojskowym.
Jak czytam tych oburzonych wojskowych to mam wrażenie, że jednak redukcja wojska za czasów Tuska była dobrą decyzją. Karmimy darmozjadów.
56 minut temu, karpik napisał:czyż nie jest ciekawym;), iż koniec badań i testów nad szczepionką zaplanowany jest dopiero na listopad 2023,
Ale wiesz ze jest co najmniej kilkanaście szczepionek w testach klinicznych ? Z drugiej strony w ogóle rozumiesz co jest w tym linku, który wrzuciłeś ?
Możesz wyjaśnić tą listę - co to jest według Ciebie swoimi słowami ? Możesz pokazać gdzie wyczytałeś o tym zakończeniu badań na 2023 i ze pierwszy etap zakończy się w listopadzie 2021 ? Bo mam nieodparte wrażenie, że nie umiesz po angielsku.
Pfizer zakończył już dawno 3 fazę testów klinicznych a szczepionki zostały dopuszczone przez stosowne organizacje:
Miałeś przedmiot Wiedza o społeczeństwie i Przysposobienie obronne ?
56 minut temu, karpik napisał:Możesz czuć się zabezpieczonym
Czuje się.