ducze Zgłoś Napisano 25 Marca 2020 (edytowane) Witam Mam pytanie mało związane ze słoną wodą ale chyba tutaj największa szansa na kogoś z doświadczeniem z przelewami Mam paludarium, które potrzebuję podzielić na 2 części, w których będzie różny poziom wody. W jednej jakieś 4-5 cm, w drugiej 10-12. Jednak chciałbym, żeby był obieg wody między nimi. Jednak pompa, która będzie tłoczyć wodę do części z wyższym poziomem ma znikomą wydajność rzędu 300 l/h (jak nie jest zapchana i jak nie podnosi wody A że wodę podnosi dość wysoko, to jest to bardziej ciurkanie niż przepływ. Zależy mi na tym, żeby w płytszej części utrzymywał się stały poziom wody. A to co paruje (duuuużo ubywało z tej głębszej. Czy rurki poskładane w przelew mają szansę to ogarnąć. Tak żeby się nie zapowietrzało i działało stale? Jakie średnice rurek w przelewie? Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 25 Marca 2020 przez ducze (wyświetl historię edycji) Cytuj 576L, brackish, Monodactylus argenteus x5, Psettias sebae x3, Gobioides broussonnetii (Dragon fish), Carcinoscorpius rotundicauda (Horseshoe crab)... to było. Obecnie powrót do słodkiego - szczupaki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 26 Marca 2020 Raczej nie ogarniesz tego samymi rurkami, woda bedzie spływac aby wyrównać poziomy, mozesz zalozyć w dolnym poziomie automatyczna dolewkę która będzie trzymała w miarę stały poziom wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ducze Zgłoś Napisano 28 Marca 2020 W sumie automatyczna dolewka rozwiązałaby sprawę. Z głębszego by sie woda przelewała grawitacyjnie do płytszego, stamtąd pompka by sobie powoli tłoczyła wodę do głębszego a dolewka uzupełniałaby poziom z osobnego zbiornika. I w obu byłoby ciągle tyle ile trzeba. Dzięki za wskazanie drogi Cytuj 576L, brackish, Monodactylus argenteus x5, Psettias sebae x3, Gobioides broussonnetii (Dragon fish), Carcinoscorpius rotundicauda (Horseshoe crab)... to było. Obecnie powrót do słodkiego - szczupaki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 28 Marca 2020 Polecam się i życzę powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach