Witam,
Niestety jest źle
Udało mi się pozbyć zakwitu bakteryjnego, jednak znowu mam Dino lub okrzemki. Aqua Connect Silicarbon od tygodnia w filtrze i nic się nie dzieje. Parametry jak w ostatnim zdjęciu. Nic się nie pompuje.
W celu testów czy zerowe nutrienty są przyczyną nie otwierania się korali, wziąłem 10l wody od kolegi gdzie woda jest typowym syfem pod miekkasy tj 1 po4, 25 No3.
W między czasie wróciłem do soli Red Sea Salt i zrobiłem 10l podmianki na tej soli + 10 litrów dolałem ze zbiornika kolegi. Nutrienty udało się podnieść, ale nic się nie dzieje a wręcz dzieje się strasznie źle..
We filtrze tylko silicarbon. Odpieniacz chodzi bez kubka w celu napowietrzania wody.
Skręciłem światło z 2x Led aqualea + 2x t5 24w. Zostawiłem same świetlówki, świece 10 godzin.
Ślimaki powiedziały sajonara, wyrznely się na bok i zdechły. 2 kraby żyją, rybki się mają dobrze. Odeszła też rozgwiazda, której dawno nie widziałem. Jak ja wyciągałem to była w wysokim stadium rozkładu. Odszedł salarias, strasznie wychodził.
Jakieś sugestie co dalej? Nie mam już siły.
Ogólnie akwarium ma ponad półtora roku. W ciągu tego półtora roku nie zaczęło spadać kh, mg, ca. Glony wapienne - ani jeden się nie pojawił. Wszystkie korale zawsze miały problem z pompowaniem. Briareum nigdy nie było takie długie jak w innych baniakach...
Xenia się miała dobrze, ale też się rozpuściła. Aktualnie Capnella też bieleje i znika.