30-12-2020:
14.03.2021:
Witam wszystkich
Akwarium 40cm szerokie, 45 wysokie i 50cm głębokie (po odjęciu panelu i uwzględniając poziom wody = 40x43x40)
Szyby boczne i przednia z "ubogiego" OptiWhite, czyli Guardian 6mm.
Lampa AI Prime HD - obecnie świeci na 10% przez kilka godzin dziennie.
Odpieniacz Tunze 9004 ustawiony w pierwszej komorze (wlotowej)
Druga komora, za panelem ma: watę, 0,5l węgla i 1kg kulek Maxspecta
Komora wylotowa zawiera starą grzałkę TETRY 75W albo 100W(starły się oznaczenia), cyrkulator Tunze 6020 (2500 l/h)
oraz dolewkę H2Ocean Compact Auto Top-Up (AutoAqua Smart ATO Lite)
Zbiornik na dolewkę zrobiłem z pustego wiadra po soli (20L)
W zapasie mam drugi cyrkulator 6020, który w razie potrzeby dołożę do akwarium.
Sam panel z pleksi dokupiłem w Aquamedic, a że był 5cm za niski to od dołu jest 5cm pasek z tego samego materiału (spasowane idealnie)
Panel jest wsunięty w przyklejone do szyby szyny, dzięki czemu mogę go szybko i łatwo wyjąć ze zbiornika i wyczyścić
- piasek nie wsypie się za panel bo zostaje 5cm kawałek pleksi
Przez 2 tygodnie akwarium z całym wyposażeniem płukało się na czystej osmozie (0 ppm), którą wywaliłem gdy tds zatrzymał się na 50ppm, wtedy zalałem nowa solanką RED SEA (niebieskiej)
Refraktometru nie posiadam - solankę przygotowałem ważąc sól (na okres dojrzewania, recepta na FISH ONLY)
Testów na razie nie posiadam, po tygodniu dodałem 1 ampułkę Biodigest, co przełożyło się na zakwit w wodzie (spodziewałem się tego)
Jak zakwit ustąpi, zacznę dodawać szczepy Cyano Clean od KZ (2 krople na tydzień w ramach profilaktyki)
Skała z ceramiki, wypalana w piecu - kupowana lata temu, już chyba nie ma tego producenta ( robiona w Polsce)
Jako substytut piasku koralowego mam nowość na rynku, Tonga Pearls - Aqua Medic (malutkie, idealnie okrągłe kuleczki, ciężarem jakby z metalu były zrobione
- wyprodukowane w Holandii. Ich skład podobno odpowiada naszym potrzebom. Warstwa na dnie 1~1,5cm.
Akwarium w tym stanie zamierzam przetrzymać przez parę miesięcy - po wakacjach pierwsze życie
Chyba, że glony "nitkowe" się pojawią - wtedy zaopatrzę się w kraby i pierwsze testy oraz refraktometr.
Docelowo w akwarium mają być głownie LPSy, bezkręgowce + jakieś drobne ryby stanowiące dodatek do korali.
Na okres dojrzewania, podmian wody nie zamierzam robić - będę jedynie dawał, od czasu do czasu kawałek krewetki mrożonej bakteriom.
Pod linkiem będą zamieszczane wszystkie wyniki mojej wody:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1s6luIrMGkjnnJIAiAeUZv4ddB8ALTzOCBct0loKQlrM/edit?usp=sharing