Skocz do zawartości
gracjan87

Refugium / reaktor glonowy / chemia - co na ustabilizowanie no3

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam od kilku mc mały zbiornik morski (54l). Filtrację w nim pełni kaskada fzn1 z ceramiką + wata na wierzchu oraz skimmer z gruboziarnistą gąbką no i falownik jvp-110 nano. Ogólnie baniak w miarę funkcjonuje ale zastanawiam się nad czymś co na stałe pomoże mi rozwiązać problem wzrostu no3.. nie jest on teraz tragiczny bo jakieś 10 ale bywało i ok. 30.. Ogólnie te 10 to ciągle za dużo, myślę nad 3-ma opcjami i nie wiem, którą wybrać. Najbardziej chodzi mi po głowie reaktor glonowy bo nie jestem dobry w DIY i nie chce samemu robić Regufium jest też opcja z absorberami ale nie mam ich gdzie włożyć.. no i chemia na obniżenie no3 np. od Aquaforest..  

Z góry dzięki za rady

pozdr.

Edytowane przez gracjan87 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuc zdjecie akwarium, no i co tam za odpieniacz masz z gabka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co za gabka tam jest , czesto ja czyszcisz? moze ona jest problemem.Masz tam jakies zycie oprocz korali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, vunpepic napisał:

co za gabka tam jest , czesto ja czyszcisz? moze ona jest problemem.Masz tam jakies zycie oprocz korali?

Gąbkę płuczę w wodzie po podmianie albo wymieniam jak już jest mega zawalona, zwykła gąbką gruboziarnista/porowata (niebieska) do filtrów. Chcę kupić 2 błazny i krewetkę narazie mam same korale ślimaki i kraba pustelnika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, gracjan87 napisał:

Mam od kilku

Gąbkę zamień na watę i często wymieniaj, nawet codziennie. No3 10 przy Twojej obsadzie koralowej to nie jest problem i bym się tym nie przejmował. Jeżeli wcześniej było 30, a teraz jest 10, to znaczy, że jest tendencja spadkowa, chyba że zbiłeś podmianami. Dodawaj bakterie, możesz dać pożywkę dla bakterii (np. NitraPhos Minus, VSV itp.), i czekać, samo spadnie. 

Jaki jest pozom PO4?

Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po4 0. Jak mialem 30 to dalem absorber na tydz i spadlo teraz mialem 15 zrobilem podmiane 10% spadlo do 10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, gracjan87 napisał:

Po4 0

Czym mierzyłeś PO4? Jeżeli testem kropelkowym to nie jest to O, czyli spokojnie można bakterie wesprzeć węglem. Jeżeli jest faktycznie bardzo niskie PO4, to dodanie węgla jest bez sensu, bo blokadą rozwoju bakterii jest PO4. Jeżeli nadal używasz coś do zbijania fosforu,  to wyjmij i dodaj bakterii oraz pożywkę. Można to też załatwić podmianami, jednak  szybkie zbijanie nutrientów nie jest wskazane. Jak napisałem wyżej, takim NO3 to bym się nie przejmował przy obecnej obsadzie.

Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak mam testy kropelkowe.. dobra to narazie jak to się mówi będę jeździł i obserwował :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.