Ja zaczynałem z czymś bardzo podobnym prawie 4lata temu.
Moje akwa przypomina Twoją wersję drugą (choć projekt trochę ewaluował od koncepcji do realiów), więc mogę Ci co nieco opowiedzieć o plusach i minusach.
Szkło 8mm.
W pierwszej komorze mam siporax (kiedyś miałem też węgiel ale krótko) i grzałkę.
W drugiej odpieniacz.
W trzeciej czujnik dolewki i pompę Hydor (wcześniej było Tunze Silent).
I taki wariant mi się sprawdza.
Widzę że panel planujesz 11cm i dobrze (pomyśl nad 11,5-12cm). Ja mam 10,2cm głębokości a to na prawdę mało. Mam stosunkowo małe ręce i daję radę, ale ktoś większy ode mnie (kto ma większą rękę) nie da rady tego sprzątać.
Twoje akwa ma mniejszą długość za to większą głębokość. Więc nie masz miejsca na dolewkę, a dla mnie to podstawowa przegroda w akwa.
Nie do pomyślenia dla mnie żeby biegać z butelką i dolewać 3x na dobę wodę, a miejsca nie mam na butlę gdzieś pod czy nad akwa. Zresztą lipnie to wygląda. Także panel na dolewkę piękna sprawa. Wodę dolewam około raz w tygodniu z 6 litrów do panelu i z bani.
Ponadto czy masz dostęp z obu stron akwarium (tzn z lewej i prawej strony)? Ja mam tylko z jednej i to od strony dolewki i strasznie ciężko czyści mi się miejsce z drugiej strony.
Gorzej niż mordęga dlatego rzadko to robię i tylko wtedy jak mam już żur w panelu.
Zauważ że Twoje akwa ma aż 80cm. Więc musisz mieć dobre dojście po bokach.
Ponadto o czym nikt nie mówi... Małe przegrody w panelu wytwarzają rezonans akustyczny!!! Innymi słowy jest stosunkowo głośno!
Pompy i odpowiednicz które uchodzą za ciche wcale takie nie są ciche. Czego ja już nie próbowałem... Zakrywania panelu..., poszczególnych przegród... no różne cuda.
Jakby tego było mało poziom głośności zmienia mi się wraz z ubywaniem wody w dolewce. Im mniej wody tym głośniej. To największy minus mojego akwarium i jednocześnie największe zaskoczenie.
Reasumując.
Wersja numer I nie jest taka głupia. Jednak wydaje mi się mniej efektywna. U mnie cała woda wpływająca do panelu przechodzi przez siporax i odpieniacz.
U Ciebie uważam że efektywność będzie mniejsza w takim rozwiązaniu bo nic nie będzie wymuszało całego obiegu w panelu.
Wersja numer II. Jak masz dobre dojście po bokach. Nie jesteś zbyt pokaźnych rozmiarów i nie śpisz w pokoju gdzie będzie akwarium to ta wersja wg mnie będzie bardziej wydajna.
Jeśli chodzi o wymiary to zamiast wymiaru w panelu 80 dałbym 60.
Całe akwa zrobiłbym też na 400.
No i po co ta kratka w panelu? Mi zdarzyło się z 3 razy że znalazłem w nim rybę bo postanowiła sobie do niego wskoczyć więc Tobie się ususzy.
Jak mi się coś jeszcze wspomni to dopiszę :-). Sorki za przydługą lekturę.