Witam
Sam nie wiem jak się do tego zabrać...
Wypiszę najpierw co do akwarium wsadziłem, jaki sprzęt, skała, piasek; potem opiszę trochę jego burzliwą historię, a także wypiszę moje masakryczne błędy, którymi zepsułem
sobie akwarium. Do dziś żałuję...
No dobrze to się rozpiszę
- zbiornik 200l, standardowe 100x40x50, float
-filtracja to kaskada fzn 3 (x2) (będzie jeszcze odpieniacz, ale to potem. Jest już odpieniacz. Teraz żałuję, że nie mam sumpa...). W kaskadzie kaskadach są jakaś tam ceramika kulki maxpecta, sera siporax i seachem matrix, ceramikę stopniowo usuwam usunąłem
-odpieniacz: tunze 9004
-sól instant ocean af reef salt
-grzałka platinium heater
-oświetlenie; aquaele marine i actynic Maxspect RSX r5 200
-cyrkulacja, prócz kaskady dwóch kaskad to dwa tunze: 6025 i 6065
- dolewka to levelautomatic eye + zbiornik 25l
- skała - 2 kawałki to (chyba) marco rocks, sądząc po wyglądzie, reszta to było chyba 15(?) kg af syntethic rock i jeszcze 6,1 kg nowych marco rocks
- piasek - teraz już wygląda w porządku (edytowane)
- ryby to:
-salarias
-2 błazenki
- 2 chromisy
korale to: miękkie:
- 2x briareum
-anthelia
-capnella
-pachyclavularia
-rhodactis
-sarcophyton,
-xenia,
pseudogorgonia
lps:
-acanthastrea lordhowensis czerwono - biała
-acanthastrea lordhowensis żółto - zielona
-oxypora
-pavona
-favites (niestety obok rośnie duża aiptasia i niedługo chyba będzie w złym stanie...)
-leptastrea
- caulastrea
- trachyphyllia
- euphyllia glabrescens
- duncanopsammia
- acanthastrea bowerbanki
sps:
- acropora
- pocillopora
- montipora digitata
krewetki:
- 2x l. kuekenthali
- lysmata debelius (chyba padła, a jeśli nie, to się świetnie chowa)
ślimaki:
- turbo
- columbelle
- trochus
- nassariusy vibexy
- mikro-życia u mnie minimum, wiem że są kiełże i sporo wężowideł, jakieś wieloszczety, asteriny, gąbki i jeszcze jakieś "robaczki" . no i oczywiście AIPTASIA
ryby karmię mrożonym krylem, solowcem i ikrą homara, oraz suchym pokarmek hikari marine s.
A więc, kiedy już spisałem wszystko pora na moje wielkie błędy, których znajomość może pomoże wam znaleźć sposób na moje kłopoty, sposób którego ja nie znalazłem... (z moją wiedzą to oczywiste).
- akwarium miało być z piaskiem, filtrem, lampą, skałą, wodą itp. ale sprzedający (z olx) coś zaczął kręcić i z całego akwarium bez szafki zaczął odejmować różne rzeczy po kolei.
najpierw szkło, a potem okazało się też, że filtr, wodę grzałkę (bo grzałka na wymiar, czysty absurd) potem że lampa (też że na wymiar czy coś, choć to rozumiem). no i stało się. do zalanego RO (bez DI, bo mam w domu filtr zmiękczający, choć to też można uznać za błąd...) wsadziłem piasek, skałę i cyrkulator. no to był błąd 1.
błąd 2
po miesiącu wsadziłem 3 nassariusy rzecz jasna, miesiąc od posolenia, nie od zalania. weszły też 2 korale: ricordea i anthelia. i tu byłoby jeszcze ok.
dwa tygodnie później zaczął się mój błąd nr. 2. kupiłem briareum i duncanopsammie, a także rybkę (ch. parasema). Ale najgorsze zrobiłem we wrześniu (2 miesiące od posolenia)
uznając, że dojrzewanie przechodzi łagodnie, zaburzyłem kruchą równowagę zbiornika ładując tam apogona, który nie chciał jeść, zdechł i podsycił glony. a ja, głupi zamówiłem błazenki.
Błazenki przyniosły ospę albo oodinum, która/które zabiła je i parasemę. od tej pory padło też kilka korali, i dręczy mnie niekończące się dojrzewanie. a zbiornik ma rok...
a, jeszcze parametry. zrobię testy na no3, no2, po4 i sprawdzę zasolenie. wieczorem edytuję. a, i wstawię zdjęcia.
a teraz
jestem otwarty na porady i krytykę.
I uprzedzając pytania: na prawdę mam 13 lat.
Edit 11.06. 2020 edytowałem post pod kątem sprzętu, następna edycja przy nowej lampie.