Bo jest lepiej .
Odnoszę dziwne wrażenie, że słabnące cyjano i algi pokrywające 90% tylnej szyby, kondycja korali wskazują, że jest coraz lepiej.
Ja widzę z tygodnia na tydzień coraz większe, bardziej kolorowe i napompowane korale, ale wiadomo, na zdjęciach tak tego nie widać.
Zobacz sobie zdjęcia z 1 strony. Ja widzę maleńką różnicę . A to niecały rok.
Może napiszesz, co twoim zdaniem jest tak źle, i co powinienem zmienić? Bo na razie zmieniłem lampę, filtrację, bakterie, w większości skałę i zacząłem regularne pomiary parametrów. Zmieniłem też podejście do samego akwarium. Kiedyś najprostsze Lps-y padały, a teraz sps-y (głównie proste, ale jednak) nawet rosną
Myślę czasami o zaprzestaniu jakiejkolwiek aktywności na forum oprócz przeglądania, a potem po roku wrzucić zdjęcie wyrośniętych korali.
Pomyśleć, że w 2017 chciałem tylko mieć zwierzątko, założyłem akwarium i w 2 lata później już stawiałem morskie.
Trochę mi szkoda, że wyszło jak wyszło, bo morskim zainteresowałem się jakoś we wrześniu 2018, potem przez 10 miesięcy czytałem ile mogłem, głównie to forum i dopiero w lipcu 2019 zalałem akwarium. Przykro mi, że pomimo tego akwarium jest brzydkie dla większości. Choć ja je lubię, i nie zamieniłbym go nawet na najpiękniejszy sps-owy zbiornik, cały czas coś mnie gnębi. A to ospa, cyjano, aiptasia i wszystko, co tylko może. 13 latek założył akwarium i ma ciągle pecha, który innych tak nie gnębi.
Wiem, że źle zacząłem. Już nawet nie wiem, co napisać. Jest źle, ale coraz lepiej. Było zdecydowanie gorzej. Będzie jeszcze lepiej.
Brawo dla tych, co przeczytali ten przenudny post do końca .