21 godzin temu, Hoom napisał:Możesz wytłumaczyć gdzie to studiowałeś , takie rozwiązanie z zaworem zwrotnym jest bardzo popularne za wielką wodą i tam nikt nie narzeka . Na upartego można zastosować zawór za zaworem zwrotnym i raz na jakiś czas go przeczyścić .
Odkręcałeś kiedyś swoją hydraulikę? Ja mam tak zrobioną hydraulikę, że całą mogę rozkręcić, wyciągnąć i wyczyścić. Po 6 miesiącach jest w niej masa życia. Zawór szybko zarasta. Jedyne zawory, które się cokolwiek nadają to klapkowe "swing check valve" a i one są zawodne. Rozwiązanie spływu wody musi być niezawodne i pewne. Inaczej zalejesz mieszkanie właśnie wtedy, kiedy nie będzie cię w domu.
Zaworki sprężynowe się nie nadają, bo nie masz gwarancji, że sprężyna nie będzie korodować. Stwierdzenie nierdzewna nie daje żadnej gwarancji. Moje szczypce ze słodkowodnego były nierdzewne, ze stali chirurgicznej. Używałem w słodkim latami i nie było śladu korozji a po kilku użyciach w słonej wodzie pojawiła się rdza. Zaworki tłoczkowe się nie nadają, bo potrzebują do pracy czystej wody i czystych ścianek. Tłoczek szybko przestanie działać nawet od nalotu bakteryjnego. Jedyne rozwiązanie to zawór klapkowy, całkowicie plastikowy a i on będzie zarastał życiem.
21 godzin temu, Hoom napisał:Właśnie pomierzylem moja pompę maxspect duo 12k i jest ona zakończona dwoma wyjściami po 22 milimetry . Co prawda mam końcówki do niej 25 32 i 40 ale co da jak podłączę rurę 32 skoro wcześniej jest przewężenie 22 mm . Może dwoma rurkami 25mm można przepompować 12k wody
Chyba racja. Chyba nie ma sensu dawać 32 skoro wyjście jest 22.