Skocz do zawartości

Historia edycji

Arek77

Arek77

Dzisiaj ok 35 kg żywej skały stało się martwą skałą:

20200616_193507.thumb.jpeg.05c8d13224e7bba71ee5cfcd1376189e.jpeg 

Skała została potraktowana roztworem ACE i kranówki w proporcji ok 1:12, tak więc cokolwiek w tej skale jeszcze żyło powinno zaprzestać swoich funkcji życiowych ;).  Skała będzie się moczyć do soboty, potem płukanko, test na zawartość chloru i na słońce na dwa tygodnie. Potem do akwarium.

Ponadto przesiadkę na  docelowe akwarium o wymiarach 180x50x50 uzupełniłem o krok pośredni czyli akwa 120x50x50 ( i stąd zmiana tytułu), w którym na dzień dzisiejszy pływają jeszcze niedobitki z biotopu Amazonka (bystrzyki, kiryski, duży gibiceps,  parka zbrojników niebieskich i dwa duże skalary - jak by ktoś chciał mogę oddać za darmo, jak nie to w ciągu 2-3 tygodni trafią do zaprzyjaźnionego sklepu zoologicznego). Do akwarium dokleję komin zewnętrzny i przerobię szafkę tak aby wcisnąć sump 80x40x40.

Najtrudniejsze przede mną - układanie skały. Niestety nie mam ręki artysty i pewnie to co ułoże po kilku dniach przestanie mi się podobać więc cały sierpień zostawiam sobie na zmiany aranżacji, potem, z początkiem września, to co zbuduję zalewam solanką i  przez miesiąc lub dwa nie moczę rąk. Co najwyżej rurę od odmulacza, aby usunąć to co wyrośnie na kamieniach. 

Mam okazję kupić pompę Jebao dcp 5000 - myślicie, że wystarczy do wyżej opisanego zestawu?

Arek77

Arek77

Dzisiaj ok 35 kg żywej skały stało się martwą skałą:

20200616_193507.thumb.jpeg.05c8d13224e7bba71ee5cfcd1376189e.jpeg 

Skała została potraktowana roztworem ACE i kranówki w proporcji ok 1:12, tak więc cokolwiek w tej skale jeszcze żyło powinno zaprzestać swoich funkcji życiowych ;).  Skała będzie się moczyć do soboty, potem płukanko, test na zawartość chloru i na słońce na dwa tygodnie. Potem do akwarium.

Ponadto przesiadkę na  docelowe akwarium o wymiarach 180x50x50 uzupełniłem o krok pośredni czyli akwa 120x50x50, w którym na dzień dzisiejszy pływają jeszcze niedobitki z biotopu Amazonka (bystrzyki, kiryski, duży gibiceps,  parka zbrojników niebieskich i dwa duże skalary - jak by ktoś chciał mogę oddać za darmo, jak nie to w ciągu 2-3 tygodni trafią do zaprzyjaźnionego sklepu zoologicznego). Do akwarium dokleję komin zewnętrzny i przerobię szafkę tak aby wcisnąć sump 80x40x40.

Najtrudniejsze przede mną - układanie skały. Niestety nie mam ręki artysty i pewnie to co ułoże po kilku dniach przestanie mi się podobać więc cały sierpień zostawiam sobie na zmiany aranżacji, potem, z początkiem września, to co zbuduję zalewam solanką i  przez miesiąc lub dwa nie moczę rąk. Co najwyżej rurę od odmulacza, aby usunąć to co wyrośnie na kamieniach. 

Mam okazję kupić pompę Jebao dcp 5000 - myślicie, że wystarczy do wyżej opisanego zestawu?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.