Skocz do zawartości

Historia edycji

Arek77

Arek77

Literówka

14 godzin temu, klossowski napisał:

A nie da się tej komory wyłożyć spienionym czarnym PCV lub czymś podobnym? Masz wtedy oświetloną tylko tę komorę. 

Nie bardzo wiem jak by miało działać.... jak wyłożę przegrody czarną przesłoną to lampa i tak będzie musiała być wyżej i światło będzie docierać do sąsiednich komór.

Pod czerwonym światłem?

Światło było by wtedy typu reef Light  takie jak dla korali.

14 godzin temu, dla syna napisał:

Nie kieruj się moim zdaniem tylko przemyśl czy aby napewno potrzebne Ci jest dsb.

Pewnie bez tego też by było ok .... Ale to ciekawe miejsce do obserwacji....:scub: a to jest moim głòwnym celem prowadzenia akwa.

5 godzin temu, norbi2222 napisał:

W kostce miałem DSB razem z refugium i po niecałych dwóch latach całe odessałem, 

dlatego prawdopodobnie, bez względu którą opcję wybiorę, umieszczę go w osobnym plastikowym pudełku o wymiarach ok 20x25 cm tak aby w razie co można było go usunąć bez dłuższego zaczymywania obiegu.

A tak apropo oświetlenia całego sumpa to myślałem nad jakąś lampką DIY o mocy ok 30 W ( diody 3W w konfiguracji: 8 x Blue, 4 x białe ok 10k, 3x Full spectrum - wysterowane na 2 W) świecącą od 22 do 6 rano.

Pytanie co jest lepsze dla DSB - światło czy ciemność - pytanie do osób posiadających tego typu złoże (:help1). 

Arek77

Arek77

A nie da się tej komory wyłożyć spienionym czarnym PCV lub czymś podobnym? Masz wtedy oświetloną tylko tę komorę. 

Nie bardzo wiem jak by miało działać.... jak wyłożę przegrody czarną przesłoną to lampa i tak będzie musiała być wyżej i światło będzie docierać do sąsiednich komór.

Pod czerwonym światłem?

Światło było by wtedy typu reef Light  takie jak dla korali.

14 godzin temu, dla syna napisał:

Nie kieruj się moim zdaniem tylko przemyśl czy aby napewno potrzebne Ci jest dsb.

Pewnie bez tego też by było ok .... Ale to ciekawe miejsce do obserwacji....:scub: a to jest moim głòwnym celem prowadzenia akwa.

5 godzin temu, norbi2222 napisał:

W kostce miałem DSB razem z refugium i po niecałych dwóch latach całe odessałem, 

dlatego prawdopodobnie, bez względu którą opcję wybiorę, umieszczę go w osobnym plastikowym pudełku o wymiarach ok 20x25 cm tak aby w razie co można było go usunąć bez dłuższego zaczymywania obiegu.

A tak apropo oświetlenia całego sumpa to myślałem nad jakąś lampką DIY o mocy ok 30 W ( diody 3W w konfiguracji: 8 x Blue, 4 x białe ok 10k, 3x Full spectrum - eysterowane na 2 W) świecącą od 22 do 6 rano.

Pytanie co jest lepsze dla DSB - światło czy ciemność - pytanie do osób posiadających tego typu złoże (:help1). 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.