Skocz do zawartości
BeRsErK

Odpieniacz w 126 litrach??

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie czy jest on konieczny w baniaku z dużą ilością żywej skały i o tak małej pojemności ??

Może wystarczy filtr biologiczno-mechaniczny Filtr Penn-Plax Cascade 300 ??

Doradźcie bo odpieniacz mimo iż pianę wybija ładnie i o brązowym kolorze to zbyt silnie napowietrza mi wodę i z dołu komina leci mi chmara drobniutkich babelków :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ładne jak by było ich kilka ale mi cała woda przypomina mieszankę 50% bąbelków na 50% wody.

Gdzieś wyczytałem, że osadzające się bąble mogą uszkadzać korale i niektóre bezkręgowce a u mnie osadzają się i to ostro.

No i ponoć to świadczy, że coś jest nie tak z odpieniaczem jak "bąbluje" dłużej niż kilka dni po uruchomieniu a u mnie już tak jest od kilku tygodni, nawet przy małym dopływie tlenu(dodam, że piana jest ok, ładniutka i brązowa :) ). Nie stać mnie na nowy odpieniacz i jeśli nie ma rady na pęcherzyki to filtr jest moją najłatwiej osiągalną rezerwą antyzanieczyszczeniową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mysle ze jesli masz brazowa piane z odpieniacza znaczy to ze musisz go miec:)

Moze masz zle ustawiony wyplyw z odpieniacza, np blisko pompy zwrotnej.

Moze ustaw wylot ponad poziom wody w sumpie, a najlepiej by woda przelatywala przez taka specjalna kaskade z przegrodami (niektore firmowe maja cos takiego), widac tutaj:

http://www.um-um.pl/product_info.php?cPath=21_76_23_364&products_id=1045

" i z dołu komina leci mi chmara drobniutkich babelków :/ "-

-nie bardzo rozumiem. Masz wylot z odpieniacza do komina?

Podnies poziom w kominie nie bedzie zasysal powietrza przy spadzie do sumpa.

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

babelki nie sa szkodliwe, w jednym z czasopism netowych byl o tym niedawno

jak chcesz, poszukam link

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No oki, teraz mała zmiana tematu bo mam już dość odpieniacza, pracuje głośno, zaśmieca mi bablami akwa tak, że skałek nie widać i za nic nie daje się wyregulować...

Czy to urządzenie jest naprawdę niezbędne?? Czy dobry filtr(y) w połączeniu ze sporą(30%) liczbą żywej skały nie dadzą na tyle dobrego efektu aby się bez niego obejść.

Problem jest tym większy, że baniak jest w sypialni a żona ...powiedzmy, że jej przeszkadza nawet tykanie zegara na ścianie.

A może znacie jakiś ultracichy odpieniacz do 126 litrów??

Interesowało by mnie coś z zamontowaną pompą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpieniacz na pewno jest konieczny chociaż mój kolega ma 80litrów i wyeliminował miniflotora ale wodę podmienia co tydzień 10% mimo to akwa zbyt ładnie nie wygląda po za tym stres dla rybek jak ciągle się grzebie w zbiorniku. Jeśli posiadasz minflotora możesz trochę go wyciszyć na kubku jest mała dziurka którą się wydostaje powietrze ona jest najgłośniejsza załóż jakieś 3-4cm rurkę z gumowego wężyka na wylot znacznie go to wyciszy po za tym znajdź sobie cichą pompkę do napędzania go ja szukałem długo. Pompki JBL sailent są ciche ale bardzo drogie ja wybrałem ATAMAN A-9500 z możliwością przykręcenia "obrotów"

pompki np.: na noc jest ona bardzo cicha i świetnie nadaje się do tego odpieniacza

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" a żona ...powiedzmy, że jej przeszkadza nawet tykanie zegara na ścianie"

moze czas zmienic zone i...kupic pozadny odpieniacz;)

A teraz powaznie; mozesz przeciez wylaczac odpieniacz na noc (lepsze to niz bez niego)

MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, chłopaki, chłopaki - zostawić Was na topiku samych :D

Żona nie taka zła bo kupiła filtr kubełkowy co by oczyszczał wodę z niektórych świństw na nocnej zmianie :D

no i wreszcie udało mi się ustawić odpieniacz z tym, że...piana jest "sucha" i brazowa a ciecz...zielona :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.