Skocz do zawartości

Historia edycji

Arturro

Arturro

1 godzinę temu, dale napisał:

Spotkałem się z twierdzeniem że dozowanie jakichś bakterii redukuje występowanie cyjano w zbiorniku. Zasadniczo jestem świadomy takich pojęć jak konkurencja ekologiczna czy nisza, ale chciałbym dopytać, czy ktoś może potwierdzić że po podaniu konkretnych bakterii (cyklicznym - co jakiś czas - w jednorazowe cuda nie wierzę :) oczywiście poza chemicleanem) zmniejszyła się tendencja do cyjano...

Czy ktoś zaobserwował? Mówimy tutaj o zbiorniku z tendencją do cyjano (słaba cyrkulacja i obfite karmienie)

Z autopsji. Zbiornik o dużej cyrkulacji i niskim karmieniu:

Na piasku powstawało jakieś niechciane życie - coś pomiędzy Dino a cyjano a kożuch czegoś tam. co 2-3 dni wlewałem bomby bakterii różnych producentów, co popadło - AF, Microlift, biogro, biodigest ...  Po 2-3 bakterie 2-3 krotne dawki wyższe  niż napisane na opakowaniu. Losowo, bez jakiegoś specjalnego schematu.

Po ok. 3 tygodniach czysto i oczekiwana  równowaga biologiczna wróciła. 

Arturro

Arturro

44 minuty temu, dale napisał:

Spotkałem się z twierdzeniem że dozowanie jakichś bakterii redukuje występowanie cyjano w zbiorniku. Zasadniczo jestem świadomy takich pojęć jak konkurencja ekologiczna czy nisza, ale chciałbym dopytać, czy ktoś może potwierdzić że po podaniu konkretnych bakterii (cyklicznym - co jakiś czas - w jednorazowe cuda nie wierzę :) oczywiście poza chemicleanem) zmniejszyła się tendencja do cyjano...

Czy ktoś zaobserwował? Mówimy tutaj o zbiorniku z tendencją do cyjano (słaba cyrkulacja i obfite karmienie)

Na piasku powstawało jakieś niechciane życie - coś pomiędzy Dino a cyjano a kożuch czegoś tam. co 2-3 dni wlewałem bomby bakterii różnych producentów, co popadło - AF, Microlift, biogro, biodigest ...  Po 2-3 bakterie 2-3 krotnie wiecej niż na opakowaniu. Losowo, bez jakiegoś specjalnego schematu.

Po ok. 3 tygodniach czysto i oczekiwana  równowaga biologiczna wróciła. 

Arturro

Arturro

38 minut temu, dale napisał:

Na piasku powstawało jakieś niechciane życie - coś pomiędzy Dino a cyjano a kożuch czegoś tam. co 2-3 dni wlewałem bomby bakterii różnych producentów, co popadło - AF, Microlift, biogro, biodigest ... po ok. 3 tygodniach czysto i oczekiwana  równowaga biologiczna wróciła. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.