Akwarium dla mureny musi być "spore" , pozatym dużo skały aby mogła sie ukryć / w przypadku mureny same proste - skalne filary nie wystarczą / . Najpopularniejszą niewielką mureną jest chyba Rhinomuraena quaesita /murena wstążkowa /- chociaż jest dosyć długaaa , to jej ciało "cienkie" /grubości może palca kciuka/ i nie żre tyle co inne dostępne w sprzedaży większe gatunki - dla których oprócz odpowiednio dużo miejsca w zbiorniku , trzeba mieć bardzo "wydolny" odpieniacz /filtracje/ - gdyż ryby te mają duży apetyt , a co za tym idzie wydalają dużo odchodów syfiąc wode .
Ja od paru lat mam sztuke "echidna polyzona" super zwierzak , chociaż rybsko ma już teraz chyba ze 60 - 70cm , a ciało ma 3x szersze-grubsze od mureny wstążkowej .Mam tego zwierza w akwa 200cm długim - gdzie w obiegu jest ok. 1000 litrów.
Więc kolego , jeżeli planujesz zakładać solniczke 200-300 litrów ... to zdecydowanie odpuśc sobie mureny . Mureny rosną bardzo szybko , więc nawet jeśli kupisz mały egzemplarz - to już po paru miesiącach będziesz miał kilkudziesięcio centymetrową rybe z coraz większym apetytem - potrzebującą dużo miejsca.