Nie wiem, jak jest z gatunkami, o których piszesz, ale w Egipcie na plaży biegało pełno pustelnikow po piachu, tuż przy brzegu. Poszukaj w necie, czy calcinus żyje w morzu czerwonym. Te kraby tak szybko biegały, że nie miałam szansy rozpoznać gatunku.
Kiepska jakoś filmu, bo przez ostre słońce nie widziałam, co filmuję
Edit: z ciekawości sama posznupalam, te z Egiptu to raczej dardanus. Nie wiem, czy calcinus też wychodzą na ląd, nie znalazłam po krótkim poszukiwaniu filmiku o swobodnie biegających o plaży calcinus, ale nawet, jeśli wychodzą na ląd, to pewnie na krótko. To głównie wodne zwierzaki, nie mogą wyschnąć. Zaciekawił mnie Twój plan, opowiedz coś więcej, jak planujesz zorganizowac słonowodne akwaterrarium. Co planujesz hodować w tym habitacie, poza krabami? Znam słodkowodne akwaterraria, na przykład z poskoczkami mułowymi, albo z żółwiami wodno-lądowymi, albo paludaria częściowo zalane dla neonów czy innych niewielkich rybek, ale dotąd nie słyszałam o takim projekcie z udziałem małego bajorka słonej wody. Widzę, że dopiero co zarejestrowałeś się na tym forum. Czy faktycznie planujesz środowisko słonowodne? Calcinus elegans, to kraby żyjące w słonej wodzie. Bardzo trudno byłoby osobie doswiadczonej w morszczyznie zrobić takie terrarium z bajorkiem słonej wody. Wyzwaniem byłoby samo utrzymanie poziomu zasolenia.