Naoglądałem się pięknych akrylowych sumpów na forum amerykańskim i postanowiłem zbudować sobie taki ładniutki sump DIY. Z racji że akryl jest miękkim materiałem i przy czyszczeniu sumpa mogły by powstać rysy postanowiłem swój szklany sump o wymiarach 250cm x 60cm x 60cm przebudować i obłożyć czerwoną plexi grubości 4mm. Głównym założeniem całej pracy jest estetyczne przykrycie sumpa tak aby zmniejszyć jego parowanie, ograniczyć możliwość zanieczyszczania wody, zredukować hałas i ogarnąć kable które są wewnątrz. Po zakończeniu prac planuję jeszcze oczyszczenie z rdzy i odmalowanie stojaka który od soli i rdzy wygląda nieapetycznie! Po prawie 4 latach trochę się zapuścił he he he. Mam gniazdka elektryczne ponad sumpem i już zaczęły się problemy z ich śniedzeniem a konkretnie ze stykami tych gniazdek i to spowodowało na dobrą sprawę moje działanie.
Nie będzie to w 100% sump z akrylu tylko taka hybryda - pewna jego odmiana. Wzorować się będę na podstawie filmów umieszczonych na końcu tego postu i fotki poniżej:
Góra obudowy z plexi będzie klejona do boku obudowy z plexi klejem do akrylu. Natomiast bok z plexi będzie jeszcze przyklejony do szyby za pomocą dwustronnej taśmy klejącej bo plexi ze szkłem nie można trwale skleić klejami. W ostateczności ktoś kto nie wie będzie myślał że cały sump został wykonany z akrylu
Na początek podzieliłem sump na 3 części i zrobiłem schematy przykrycia które wysłałem do cięcia laserowego:
tak to wyszło:
założone na sump- akwarium:
schemat przedniej części:
i tak to wyszło:
Poniżej schemat przykryć otworów na sprzęty taki jak: pompy obiegowe czy reaktor wapnia. Te większe będzie nad refugium.
Cała góra sumpa będzie skręcana ze sobą śrubami nylonowymi. następny schemat trzeciej części przykrycia wygląda tak:
i przednia część:
a poniżej schemat środkowej części przedniej i poszczególne elementy montażowe:
A po niżej mój sump i etapy prac przy nim:
Przygotowanie na przeniesienie rur od pomp na krawędź sumpa:
Po przeniesieniu reaktora wapnia mam miejsce na zainstalowanie lampy i zrobienie refugium. Tak to roboczo wygląda:
I jeszcze film z przykładowym sumpem akrylowym:
Dalsze prace będą opisywane poniżej