Skocz do zawartości

Historia edycji

Marcinekk

Marcinekk

9 godzin temu, mem_phis napisał:

No wlasnie wasz post z 2019 był jedna z przyczyn dla którego zdecydowalem sie isc w kierunku kore. To przy okazji mam pytanie, a jak u was jest ustawiony reagent w stosunku do kh lab? Czy też mieliscie problemy z cofajacym się płynem w rurkach na pompie 2 ?

Cofanie płynu  spowodowane jest zbyt małym naciskiem rolek na wężyk santoprenowy(zbyt mała średnica rolek, prętu). Jest to zdecydowanie wina producenta pompek. Masz już odpowiedz na swoje pytanie dlaczego reagent wylał się z butelki. Nigdy nie miałem takiego problemu z cofającym się reagentem w wężyku nr. 2 oraz nie próbowałem ustawić reagentu na równi z pompą dozującą.Odkąd mam KH Laba utrzymuje twardość węglanową na odpowiednim poziomie. Badanie twardości węglanowej wykonuje raz dziennie i w zupełności mi to wystarczy. Przy automatycznym dozowaniu wodorowęglanu sody trzeba ustawić urządzenie na kilkanaście pomiarów. Uważam, że zużycie elektrody uzależnione jest od ilości testów. Przy 24 testach na dobę  może to być faktycznie  dziewięć miesięcy. Oczywiście przed zakupem sprawdziłem ile kosztuje nowa elektroda. W zeszłym roku elektroda kosztowała 170 zł. Dlaczego nie steruje twardością węglanową ? Po prostu nie mam zaufania do tej opcji w mierniku. Obojętne jakiej firmy miałbym miernik chociażby GHL  to nie zdecyduje się na włączenie tej funkcji.Każda pompa może się zablokować i wlać zbyt dużą ilość płynu. Sam sobie ustawiam dawkę dozowania. Rozrabiam niewielkie ilośći ballinga co by nie mieć niespodzianek w akwarium. Podejrzewam ,że najczęściej zablokowanie pomp może nastąpić przy dużej ilości wilgoci w szafce.Dla mnie na duży plus w porównaniu do innych firm  jest dodanie czterech pompek do dozowania płynów. Jeżeli nie jesteś zadowolony z tego urządzenia to powinieneś je zwrócić w ramach 14 dniowego odstąpienia od umowy.  Obawiam się, że nie przekonasz się już do Kore. Czytając Twój opis wcale się nie dziwię, że zniechęciłeś się do tej firmy.Może trafiłeś na wadliwe urządzenie ? Już sam nie wiem. W instrukcji faktycznie  nie ma informacji o ustawieniu reagentu poniżej pompy.Posiadam również pompy Grotecha i Thermo Control Reef Factory. Pompy Grotecha służą mi już kilkanaście lat bez usterek. Również chwale sobie Thermo Control, a w szczególności w okresie letnim. Informacja na telefonie o zbyt wysokiej temperaturze jest bezcenna. A dobre rzeczy trzeba chwalić. Nie widziałem potrzeby czekania na zakup gniazdek wifi Pacific Sun. Kupiłem gniazdka z firmy Tuya 45 zł za sztukę. Jak chłodzenie nie działa efektywnie wyłączam oświetlenie w akwarium. Zawsze jak wyjeżdżałem z domu na wakacje to najbardziej obawiałem się wzrostu temperatury w akwarium. Z Alcatronica zrezygnowałem z uwagi na bardzo wysoką cenę zakupu i głośną prace silników krokowych. Skorzystałem z promocji i swoje urządzenie kupiłem za 2750zł na black friday. Nie chciałbym, żeby mój opis zabrzmiał jak reklama firmy Pacific Sun. Jest to jedyne urządzenie które posiadam od tej firmy. Pisze to jako zadowolony klient tej firmy. W telefonie pracującym na systemie android wpisuje nazwe użytkownika hasło i mam wszystkie wyniki. Nie muszę czekać na załadowanie się wyników. Elektrode i pompy kalibruje co dwa miesiące. Podoba mi się nowa aplikacja do kalibracji, jest bardzo prosta w użyciu.

Marcinekk

Marcinekk

7 godzin temu, mem_phis napisał:

No wlasnie wasz post z 2019 był jedna z przyczyn dla którego zdecydowalem sie isc w kierunku kore. To przy okazji mam pytanie, a jak u was jest ustawiony reagent w stosunku do kh lab? Czy też mieliscie problemy z cofajacym się płynem w rurkach na pompie 2 ?

Cofanie płynu  spowodowane jest zbyt małym naciskiem rolek na wężyk santoprenowy(zbyt mała średnica rolek, prętu). Jest to zdecydowanie wina producenta pompek. Masz już odpowiedz na swoje pytanie dlaczego reagent wylał się z butelki. Nigdy nie miałem takiego problemu z cofającym się reagentem w wężyku nr. 2 oraz nie próbowałem ustawić reagentu na równi z pompą dozującą.Odkąd mam KH Laba utrzymuje twardość węglanową na odpowiednim poziomie. Badanie twardości węglanowej wykonuje raz dziennie i w zupełności mi to wystarczy. Przy automatycznym dozowaniu wodorowęglanu sody trzeba ustawić urządzenie na kilkanaście pomiarów. Uważam, że zużycie elektrody uzależnione jest od ilości testów. Przy 24 testach na dobę  może to być faktycznie  dziewięć miesięcy. Oczywiście przed zakupem sprawdziłem ile kosztuje nowa elektroda. W zeszłym roku elektroda kosztowała 170 zł. Dlaczego nie steruje twardością węglanową ? Po prostu nie mam zaufania do tej opcji w mierniku. Obojętne jakiej firmy miałbym miernik chociażby GHL  to nie zdecyduje się na włączenie tej funkcji.Każda pompa może się zablokować i wlać zbyt dużą ilość płynu. Sam sobie ustawiam dawkę dozowania. Rozrabiam niewielkie ilośći ballinga co by nie mieć niespodzianek w akwarium. Podejrzewam ,że najczęściej zablokowanie pomp może nastąpić przy dużej ilości wilgoci w szafce.Dla mnie na duży plus w porównaniu do innych firm  jest dodanie czterech pompek do dozowania płynów. Jeżeli nie jesteś zadowolony z tego urządzenia to powinieneś je zwrócić w ramach 14 dniowego odstąpienia od umowy.  Obawiam się, że nie przekonasz się już do Kore. Czytając Twój opis wcale się nie dziwię, że zniechęciłeś się do tej firmy.Może trafiłeś na wadliwe urządzenie ? Już sam nie wiem. W instrukcji faktycznie  nie ma informacji o ustawieniu reagentu poniżej pompy.Posiadam również pompy Grotecha i Thermo Control Reef Factory. Pompy Grotecha służą mi już kilkanaście lat bez usterek. Również chwale sobie Thermo Control, a w szczególności w okresie letnim. Informacja na telefonie o zbyt wysokiej temperaturze jest bezcenna. A dobre rzeczy trzeba chwalić. Nie widziałem potrzeby czekania na zakup gniazdek wifi Pacific Sun. Kupiłem gniazdka z firmy Tuya 45 zł za sztukę. Jak chłodzenie nie działa efektywnie wyłączam oświetlenie w akwarium. Zawsze jak wyjeżdżałem z domu na wakacje to najbardziej obawiałem się wzrostu temperatury w akwarium. Z Alcatronica zrezygnowałem z uwagi na bardzo wysoką cenę zakupu i głośną prace silników krokowych. Skorzystałem z promocji i swoje urządzenie kupiłem za 2750zł na black friday. Nie chciałbym, żeby mój opis zabrzmiał jak reklama firmy Pacific Sun. Jest to jedyne urządzenie które posiadam od tej firmy. Pisze to jako zadowolony klient tej firmy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.