Skocz do zawartości

Historia edycji

mem_phis

mem_phis

Godzinę temu, atk napisał:

i nastepny pomiar 30 minut pozniej mam 7.4

jak Ty mnie wystraszyles..... jakos tydzien temu ustabilizowaly mi sie pomiary zrobilem kalibracje pomp ponowna (po "dotarciu" wezykow), juz mi sie nie chcialo ponownie skalibrowac sondy, jako ze wyniki podawane byly poprawnie, 3 dni sprawdzalem salifertem bylo ok, wyniki z kh lab sa stabilne, wiec o tym problemie jakby zapomnialem zeby go monitorowac. Pobieglem wlasnie po przeczytaniu Twojego postu w panice robić test. Bo u mnie nie dosc ze kore cierpi na swoje dolegliwosci to jeszcze steruje reaktorem, wiec te wahania u mnie faktycznie moglyby byc bardzo duze. Ale salifert na szczescie potwierdzil ze wynik trzyma sie normy..... - czyli conajmniej tydzien chodzi, podajac dobre wyniki.

kupiłem sobie u znanego polskiego dostawcy najtańsza sonde ph za jakieś 75 pln

też znalazłem to tydzień temu przypadkiem na allegro i to był dodatkowy duży impuls, żeby jednak próbować dalej. Bo teraz wymiana sondy z powodu jej awarii nawet 4x w roku wychodzi tyle co zakup ze stronki PS (na ktory bylem juz gotowy przy zakupie sprzetu), wiec poki pomiary robi poprawnie i jedynie ryzykuje ze mi wypadnie w ciagu doby test czy 2 a sonda podziala tylko 3-6m - to nie ma tragedii, moge testowac dalej ;) - poza tym drogi PS - przebitka z 800% (liczac jakas cene hurtowa 50zl) to taki rozbój w biały dzien (podobnie jak cena zawiesia do lampy, które jest identyczne z dostępnym za 25zł w OBI )

Z drugiej strony z tego co wiem kupowane na promo za jakieś 2700 pln a dziś warte może z 2200 nie dostanę czujnika temp, 4 w miarę precyzyjne pompy i pomiar kh za te pieniążki... 

to dokladnie o tym juz wczesniej pisalem, ze to byl jeden z DUZYCH plusow - tylko co z tego skoro u Ciebie np. nie działa? Tak po prawdzie, masz w tym momencie 7 kanalowa pompe dozujaca z miernikiem temp i PH (a to i tak jest dobra cena! tylko pod warunkiem ze chciales taki zestaw, a nie taki co jeszcze mial sprawdzac KH). Przetrzepalem troche neta i nie znalazlem za bardzo alternatywy nawet z gatunku "duzo drozej ale dziala".

co robię nie tak...?

No to jako doświadczony, darmowy, tester sprzętów PS ;) może coś podpowiem

żeby wyniki byly w tak krótkim czasie do bani to opcje mogą być następujące
1 - walnięta sonda PH - prosty temat - masz 2 plyny kalibracyjne, wloz do 4.0 - zobacz jaki jest odczyt, wyplukaj wytrzyj, wloz do 7.0 patrz jaki odczyt
skoro kalibrowales niedawno powinno sie w miare zgadzac. Nie zgadza sie no to sonda. Jezeli masz druga to podmien i sprawdz jak tamta wskazuje.

2 - Jezeli sonda jest ok, mieszadlo mowisz ze dziala, to zostaje juz tylko opcja pomp dozujacych
- mozesz wykonać test (nie kalibracje) kazdej z pomp po kolei i sprawdzic czy po tescie wynik odpowiada temu co wpisales w kalibracje, jezeli nie to wiesz ktora pompa jest wadliwa
- sprawdz wzrokowo rurki, czy w ktorejs nie widac powietrza, badz cofnietego plynu. Wtedy wyniki beda sie rozjezdzaly
- w ramach testu, jezeli wylapiesz ze ktoras pompa przeklamuje, zamien glowice z jedna z glowic z pomp dozujacych 4-7 (ponowna kalibracja itp) - mozesz podmienic nawet za glowice od reagentu pomimo innych srednic - ja tak robilem (tylko na "niewygrzanej" rurce i mi sie wynik po paru dniach rozjechal) - dokladnosc jest troche mniejsza ale to dziala i wyniki powinny byc w miare stabilne

3 - jezeli pompy ok, sonda ok - to mieszadlo nie dziala

Ja tak na oko (jezeli to nie problem softu) obstawialbym ze w ktorejs rurce cofa sie plyn przez co za kazdym razem dozowana jest inna dawka i wynik sie rozjezdza.
Poza tym gratuluje cierpliwosci - ja bym to juz dawno spakowal i wyslal na gwarancji, niech testuja czemu tak sie dzieje

HA - to teraz sie okazuje, ze nie tylko jestem darmowym testerem ale i pomoca techniczna :D

mem_phis

mem_phis

39 minut temu, atk napisał:

i nastepny pomiar 30 minut pozniej mam 7.4

jak Ty mnie wystraszyles..... jakos tydzien temu ustabilizowaly mi sie pomiary zrobilem kalibracje pomp ponowna (po "dotarciu" wezykow), juz mi sie nie chcialo ponownie skalibrowac sondy, jako ze wyniki podawane byly poprawnie, 3 dni sprawdzalem salifertem bylo ok, wyniki z kh lab sa stabilne, wiec o tym problemie jakby zapomnialem zeby go monitorowac. Pobieglem wlasnie po przeczytaniu Twojego testu w panice robić test. Bo u mnie nie dosc ze kore cierpi na swoje dolegliwosci to jeszcze steruje reaktorem, wiec te wahania u mnie faktycznie moglyby byc bardzo duze. Ale salifert na szczescie potwierdzil ze wynik trzyma sie normy..... - czyli conajmniej tydzien chodzi, podajac dobre wyniki.

43 minuty temu, atk napisał:

kupiłem sobie u znanego polskiego dostawcy najtańsza sonde ph za jakieś 75 pln

też znalazłem to tydzień temu przypadkiem na allegro i to był dodatkowy duży impuls, żeby jednak próbować dalej. Bo teraz wymiana sondy z powodu jej awarii nawet 4x w roku wychodzi tyle co zakup ze stronki PS (na ktory bylem juz gotowy przy zakupie sprzetu), wiec poki pomiary robi poprawnie i jedynie ryzykuje ze mi wypadnie w ciagu doby test czy 2 a sonda podziala tylko 3-6m - to nie ma tragedii, moge testowac dalej ;) - poza tym drogi PS - przebitka z 800% (liczac jakas cene hurtowa) to taki rozbój w biały dzien (podobnie jak cena zawiesia do lampy, które jest identyczne z dostępnym za 25zł w OBI )

47 minut temu, atk napisał:

Z drugiej strony z tego co wiem kupowane na promo za jakieś 2700 pln a dziś warte może z 2200 nie dostanę czujnika temp, 4 w miarę precyzyjne pompy i pomiar kh za te pieniążki... 

to dokladnie o tym juz wczesniej pisalem, ze to byl jeden z DUZYCH plusow - tylko co z tego skoro u Ciebie np. nie działa? Tak po prawdzie, masz w tym momencie 7 kanalowa pompe dozujaca z miernikiem temp i PH (a to i tak jest dobra cena! tylko pod warunkiem ze chciales taki zestaw, a nie taki co jeszcze mial sprawdzac KH). Przetrzepalem troche neta i nie znalazlem za bardzo alternatywy nawet z gatunku "duzo drozej ale dziala".

50 minut temu, atk napisał:

co robię nie tak...?

No to jak doświadczony, darmowy, tester sprzętów PS ;) może coś podpowiem

żeby wyniki byly w tak krótkim czasie do bani to opcje mogą być następujące
1 - walnięta sonda PH - prosty temat - masz 2 plyny kalibracyjne, wloz do 4.0 - zobacz jaki jest odczyt, wyplukaj wytrzyj, wloz do 7.0 patrz jaki odczyt
skoro kalibrowales niedawno powinno sie w miare zgadzac. Nie zgadza sie no to sonda. Jezeli masz druga to podmien i sprawdz jak tamta wskazuje.

2 - Jezeli sonda jest ok, mieszadlo mowisz ze dziala, to zostaje juz tylko opcja pomp dozujacych
- mozesz wykonać test (nie kalibracje) kazdej z pomp po kolei i sprawdzic czy po tescie wynik odpowiada temu co wpisales w kalibracje, jezeli nie to wiesz ktora pompa jest wadliwa
- sprawdz wzrokowo rurki, czy w ktorejs nie widac powietrza, badz cofnietego plynu. Wtedy wyniki beda sie rozjezdzaly
- w ramach testu, jezeli wylapiesz ze ktoras pompa przeklamuje, zamien glowice z jedna z glowic z pomp dozujacych 4-7 (ponowna kalibracja itp) - mozesz podmienic nawet za glowice od reagentu pomimo innych srednic - ja tak robilem (tylko na "niewygrzanej" rurce i mi sie wynik po paru dniach rozjechal) - dokladnosc jest troche mniejsza ale to dziala i wyniki powinny byc w miare stabilne

Ja tak na oko (jezeli to nie problem softu) obstawialbym ze w ktorejs rurce cofa sie plyn przez co za kazdym razem dozowana jest inna dawka i wynik sie rozjezdza.
Poza tym gratuluje cierpliwosci - ja bym to juz dawno spakowal i wyslal na gwarancji, niech testuja czemu tak sie dzieje

HA - to teraz sie okazuje, ze nie tylko jestem darmowym testerem ale i pomoca techniczna :D

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.