2 godziny temu, dale napisał:Myślę że szklana kula wyjdzie taniej i będzie pewniejsza. No chyba że nie będziesz traktował wyników z tego miernika jakoś pryncypialnie... Coś bardziej na poziomie "fajna lampka nocna".
Ten miernik traktuję tak jak termometr szklany w akwarium. Na jego podstawie nie reguluje żadnych urządzeń ani nie dozuję żadnych suplementów. Jak miernik pH czy zasolenia pokaże 6,5 lub 40ppt to nie znaczy że nagle doleje NaOH czy20 litrów RODI. Zasoleniemi i tak raz w tygodniu mierzę refraktomtrem a pH (częściej niż raz w tygodniu) kropelkami. Mam ten miernik od kilku dni i wiem, że pH pomiędzy nocą a dniem różni się o 0,2 i że mam niskie( od 7,9 do 7,6) a to czy faktycznie będzie to 8,0- 7,7 czy 7.8- 7,5 nie jest już dla mnie tak istotne. Aby móc na bieżąco śledzić parametry i nie wydać kilka tysięcy kupiłem ten miernik.
Ale faktycznie nie powierzyłbym mu sterowania żadnym urządzeniem.
Edit:
Nie zauważyłem tego wpisu
23 minuty temu, Przemek napisał:W tym miejscu proszę tylko o jedno - pilnujcie tego aby wątki były merytoryczne i wypowiedzi dotyczyły stricte zakładanych tematów..
Dziękuje.
Przepraszam