Skocz do zawartości
Zbyszek1305765949

sushi

Rekomendowane odpowiedzi

konnichiwa :D

Wlasnie zrobilem sobie kurs sushi :D

19.jpg

22.jpg

Przygotowanie Ryzu do Sushi

Najlepiej do tego nadaja sie tzw; Szybkowary , gotuja szybko i sa wygodne , wylanczaja sie automatycznie i ryz nam sie nigdy nie przypali .

4.jpg

Oczywiscie w zwyklym garnku , bez problemu tez da sie ugotowac ryz :D

300g Sushi - Ryzu , lub innego (ja uzywam Basmanti) pluczemy dokladnie pod biezaca woda

ryz3.jpg

2.Do garnka wlewamy 300ml wody ( ryz- woda = 1:1) przykrywamy i gotujemy , nastepnie zmniejszamy temperature przykrywamy pokrywa garnek , uchylamy przy tym lekko pokrywe poto by calosc wody mogla odparowac .

3.Do ugotowanego ryzu nalezy dodac specjalnego octu ryzowego (do smaku) zastepczo moze byc ocet jablkowy ( osobiscie nie uyzwam wogole octu )

ryz11.jpg

Dodatki do Sushi

Sushi-Reis

Idealnym ryzem do Sushi jest orginalny japosnki ryz (Sushi - Ryz ) probowalem roznych i naprzykald Basmanti rowniez sie nadaje i jak dla mnie jest nawet lepszy :D

Sushi- Zu

Japonski Ocet Ryzowy o delikatnym smaku z dodatkime speclajnych przypraw , jesli niemamy mozemy sami zrobic mixture z octu naprzykald jablkowego z dodatkiem cukru .

"Liscie" - Nori

glo9.jpgglo10.jpg

Sa to glony morskie , pod specjalna prasa sprasowane a nastepnie wysuszone .

WASABI

Jest to extrakt chrzanu z dodatkiem Imbiru ktory jest podawany zawsze do Sushi .

glo7.jpg

Sos Sojowy

Wszystkim nam dobrze znany sos sojowy .

glo8.jpg

Makisu

Bambusowa mata do rolowania Sushi .

Nadzienie do Sushi

Mozna nadziewac w zasadzie wszystkim , tzn ; ryba , warzywa , jajka , szparagi , kavior , krewetki , papryka ..etc ( ja dzisaj postanowilem nadziac moje Sushi lososiem , krewetkami z odrobina zielonego ogoreczka , zoltej i czerwenej papryki )

glo6.jpg

Skrecanie Sushi

Kladziemy "Listek" Nori na naszj macie (Makisu)

Listek kladziemy blyszczaca strona do maty , nakladamy spora galke ryzu

a nastepnie go rosprowdzamy rownomiernie po lisciu Nori , mniejwiecej do polowy liscia powinien znajdowac sie ryz .

glo12.jpgglo13.jpg

Po srodku ryzu nakladamy rybe pocieta wczesnije w cienkie paseczki oraz

papryke , ogorek to czym bedziemy nadziewac .

glo14.jpg

Zacyznamy skrecanie Sushi :D

glo16.jpgglo17.jpg

glo18.jpg22.jpg

Technike skrecania kazdy musi sie nauczyc i doprowadzic do perfekcji sam :D

gotowa rolke Sushi tniemy na rowne kawalki , mniejwiecej 5 cm wysokie

spozywamy maczajac w soji rozrobionej z odrobina pasty Wasabi (palce lizac )

sayônara

:D


Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

prawie tak ładne jak moje :D ale fotek jedzenia jeszcze nie robiłem :D


"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mi z chinszczyzny zdaza sie w pracy jesc zupy chinskie, ale robione w Radomiu - koszt niewielki;)


Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Szymon :

mi z chinszczyzny zdaza sie w pracy jesc zupy chinskie, ale robione w Radomiu - koszt niewielki;)

skad ja to znam :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No ja znam z akademika. Zycie mi te zupki uratowaly wielkokrotnie. Producent powinien dostac nagrode Sprawiedliwy Wsrod Narodow Swiata czy cóś podobnego.

Szczerze mowiac wole kuchnie chinska i wietnamska od japonskiej, surowej ryby bym nie ruszyl :D


http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej
_____________________________________________________________________

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Losos... mniam mniam :D Wpadne kiedys do Ciebie na to sushi, juz sie drugi rok wybieram do Schweiz ale w tym sie w koncu wybiore :D


http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej
_____________________________________________________________________

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mniam....I LOVE SUSHI... :love


zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a zupke chińską z konserwą turystyczną smakowaliście?delicje :D:D:D


Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ewa :

mniam....I LOVE SUSHI... :love

Ewa domyslam sie , ze jest to podpucha z Twojej strony i pragniesz goraco zebym Cie nasteponym razem zaprosil na kolejne Sushi Party ;) ;)

pozdro Ewus ;)


Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Swir2 :
Ewa :

mniam....I LOVE SUSHI... :love

Ewa domyslam sie , ze jest to podpucha z Twojej strony i pragniesz goraco zebym Cie nasteponym razem zaprosil na kolejne Sushi Party ;) ;)

:yes :yes :yes

a świRstak siedzi i zawija...;)

pozdrówka ;)


zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.