Skocz do zawartości
JerzyB

Nowe z Wielkopolski

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Sagerrak1 napisał:

to tak tylko napomknę, że 2 razy do roku rozkrec i wyczyść wszystkie zawory zwrotne w tej pompce na głowicy i wszelkie inne. Osady z soli przybrudzą zawory i może się zacząć samo wylewać/wlewać

Mam w zapasie nowe zawory zwrotne mam też jeszcze parę tych pomp. Ale cenna uwaga dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie zobaczę filmik , a po 2 raczej uważać na quadri bo jak się przejdzie po akroporkach to będzie szkoda patyków 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, fOe napisał:

Chętnie zobaczę filmik , a po 2 raczej uważać na quadri bo jak się przejdzie po akroporkach to będzie szkoda patyków 

Chce się podzielić od jakiegoś czasu , ale mu nie wychodzi:)

Muszę coś z nim zrobić .

Edytowane przez JerzyB (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od miesiąca walczę z wysokimi azotanami .Podaje VSV obecnie w ilości 36ml na dobę . NO 3 spadło z 50  do  10 obecnie , więc wóda działa . Jak spadnie do 5 zacznę zmniejszać  dozowanie , PO 4 utrzymuje się na poziomie 0,05. To  tak  dla przypomnienia , że jeszcze akwa działa.

Pozdrawiam

DSC_1352.jpg

DSC_1368.jpg

DSC_1279.jpg

DSC_1327.jpg

DSC_1349.jpg

DSC_1410.jpg

DSC_1435.jpg

DSC_1420.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łoo matko ale spasione rybska :) Naso to chyba zaraz urodzi! No Jerzy B z koralami widzę, że pomalutku w swoim tempie jak w Łomżuni:clowning No ale Vodka na azotany jest kozak. Ja wyzerowałem wódką gdy wszystko inne zawiodło. Aktualnie dawka podtrzymująca u mnie 6 ml / d. Pozdr., tomko

Edytowane przez tomko (wyświetl historię edycji)

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, tomko napisał:

Łoo matko ale spasione rybska :) Naso to chyba zaraz urodzi! No Jerzy B z koralami widzę, że pomalutku w swoim tempie jak w Łomżuni:clowning No ale Vodka na azotany jest kozak. Ja wyzerowałem wódką gdy wszystko inne zawiodło. Aktualnie dawka podtrzymująca u mnie 6 ml / d. Pozdr., tomko

Tak koralowców brak tylko dlatego żeby później nie likwidować. W przyszłym roku ma energia iść w górę , nie zlikwiduje zbiornika  pozostanę przy  samych rybciach. Obecnie płacę 1300 nie mam zamiaru płacić 2k .

@tomko Lejesz samą wódę czy VSV?

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, JerzyB napisał:

Tak koralowców brak tylko dlatego żeby później nie likwidować. W przyszłym roku ma energia iść w górę , nie zlikwiduje zbiornika  pozostanę przy  samych rybciach. Obecnie płacę 1300 nie mam zamiaru płacić 2k .

@tomko Lejesz samą wódę czy VSV?

Pozdrawiam 

Ja tylko czystą.  ;) Efekt mnie naprawdę zaskoczył. Zwiekszałem dozowanie z 3 do 15 ml sukcesywnie,  a jak po ok. 2 mies. azotany spadły do <1 to zredukowałem do 6 ml. Dopiero teraz korale łapią właściwe kolorki, do tego przyrosty acr baja. No ale też pilnuję pH - nie schodzę poniżej 8, 1. Do ph mam kalkwasser i mix. NaOH i wodorowęglanu w stosunku mniej wiecej 2:3. Pozdr.

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, tomko napisał:

Ja tylko czystą.  ;) Efekt mnie naprawdę zaskoczył. Zwiekszałem dozowanie z 3 do 15 ml sukcesywnie,  a jak po ok. 2 mies. azotany spadły do <1 to zredukowałem do 6 ml. Dopiero teraz korale łapią właściwe kolorki, do tego przyrosty acr baja. No ale też pilnuję pH - nie schodzę poniżej 8, 1. Do ph mam kalkwasser i mix. NaOH i wodorowęglanu w stosunku mniej wiecej 2:3. Pozdr.

U mnie po około miesiącu dozowania VSV zaczęło spadać ,  a zaczynałem od 10ml . Tak jak Ty pH utrzymuje kalkwasser  miałem  8 do 8,3 , od dwóch tygodni chodzi reaktor wapnia i pH spadło o 0,1. Jakie masz fosforany?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fosforany ostatni raz mierzyłem z 2 lata temu, ICP rok temu. Olewam już testy. Opieram się na obserwacji baniaka. Mierzę tylko kh, no3 i ca czasami.  Przeszedłem na filozofię minimu testów, podmianki i 0 suplementacji oprócz podstawowego Balinga. Sól Red Sea Niebieska i jest git.

Edytowane przez tomko (wyświetl historię edycji)

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, tomko napisał:

Fosforany ostatni raz mierzyłem z 2 lata temu, ICP rok temu. Olewam już testy. Opieram się na obserwacji baniaka. Mierzę tylko kh, no3 i ca czasami.  Przeszedłem na filozofię minimu testów, podmianki i 0 suplementacji oprócz podstawowego Balinga. Sól Red Sea Niebieska i jest git.

No to kozak jesteś  ,  tak trzymać :clapping

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.