Witam, będąc w posiadaniu dwóch test ICP Triton i Marinlab i jakieś tam problemy w zbiorniku postanowiłem zrobić mały test porównawczy. Próby wody pobrane jednocześnie i wysłane do dwóch ww. laboratoriów. Wyniki....hm tego generalnie się spodziewałem. Część się pokrywa, część zbliżona, ale są także duże różnice np. po4. Trzeba sobie zdawać sprawę że w obydwu przypadkach ta sama próba robiona na tym spektofotometrze w odstępie kilku dni także pewnie dała by inny wynik. Poza tym te laboratoria chyba nie posiadają akredytacji co także może wpływać na różnice. Generalnie , mnie bardziej przekonał Triton ponieważ razem z wynikami dostałem instrukcję z przeliczeniem na mój litraż ile czego dolać żeby wyprostować parametry. Mam nadzieję że nasz rodzimy Marinlab także pójdzie tą drogą, jednak jest to jakaś odpowiedzialność. Wyniki zamieszczam poniżej. Pozdr
Historia edycji
Witam, będąc w posiadaniu dwóch test ICP Triton i Marinelab i jakieś tam problemy w zbiorniku postanowiłem zrobić mały test porównawczy. Próby wody pobrane jednocześnie i wysłane do dwóch ww. laboratoriów. Wyniki....hm tego generalnie się spodziewałem. Część się pokrywa, część zbliżona, ale są także duże różnice np. po4. Trzeba sobie zdawać sprawę że w obydwu przypadkach ta sama próba robiona na tym spektofotometrze w odstępie kilku dni także pewnie dała by inny wynik. Poza tym te laboratoria chyba nie posiadają akredytacji co także może wpływać na różnice. Generalnie , mnie bardziej przekonał Triton ponieważ razem z wynikami dostałem instrukcję z przeliczeniem na mój litraż ile czego dolać żeby wyprostować parametry. Mam nadzieję że nasz rodzimy Marinelab także pójdzie tą drogą, jednak jest to jakaś odpowiedzialność. Wyniki zamieszczam poniżej. Pozdr
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.