Skocz do zawartości
Brevis

Mętna woda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Może po krótce opowiem co jest grane. Akwarium działa mi już od 3 miesięcy, na początku zanim wsadziłem żywą skałę woda była trochę mętna - co rozumiem. Po włożeniu 35kg skały (fracht) woda zrobiła mi się przejrzysta, dwa tygodnie później woda zmętniałana na jakiś czas i znowu było ok.i od tej pory co jakiś czas woda mętnieje i znów się klaruje. Czy jest to normalne?? Aktualnie od jakiegoś tygodnia znów mam mętną wodę, strasznie mnie to irytuje i już nawet nie mam ochoty patrzeć na tą beczkę. Co może być tego powodem?? Jakieś robaczki wiercące w skałach, biologia (nie wydaje mi się). Chcialbym jeszcze dodać, ze wszystkie zwierzaki (2 krewety, 2 kraby, turba, sarco, xenia) są w dobrej kondycji, sarco ładnie otwarty, xenia rośnie, czyli raczej nie ma to na nie wpływu. Aha, podłoże mam z drobnego żwirku koralowego 1-2mm (niecały centymetr), ale wsadziłem je dopiero jakieś 2 tyg. temu gdy skała była już w miarę czysta.

Powiedzcie mi co mam robić?? Czekać, czy coś działać??

pzdr

450L, sump 180L, APF600, 8x54W, 2xTunze 6085, 1xKoralia 4600, NJ4500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotkę wstawie wieczorem.

NO2 = 0

NO3 = 5

Ca = 500

Mg = 1180

Kh = 5 (trochę zjechało)

Zmętnienie nie jest tak duże, że nie widzę tylnej ścianki, woda jest lekko mętna, ale sami wiecie, ze to strasznie drażni!

Aha, oprócz wody nic do akwarium nie leje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na pierwszy rzut oka to ci się wytraca wapń (przyczyna zmetnienia wody). Masz za niskie kh wręcz krytyczne, Ca za wysokie. Wiesz ile masz ph? Dziwnie ci się to poukładało - prawdopodonie wapń gwałtownie ci wzrósł po zasypaniu dna piachem, napradę nic nie dolweałeś ?

Przydałoby się zbuforować kh do około 7 i dolać magnez do poziomu 1300

PS Masz jakies problemy z glonami nizszymi?

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde nic nie lałem ;-). Miałem glony zielone i to sporo, ale systematycznie je wywalałem i od jakiegś miesiąca już się nie pojawiają, teraz tylko co 3 dni czyszcze szybe i jest ok. Odnośnie buforu kh, to na już mogę mieć tylko z AM, na kenta lub grotecha musiałbym z tydzień czekać. Czy ten AM jest ok?? Testu ph jeszcze niestety nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym na twoim miejscu kupił ten bufor na poczatke ci wystarczy tylko rygorystcznie przestrzegaj zasady że lepiej za mało niż za dużo i regularnie testuj kh. Nie zapomnij o podaniu magnezu, bo masz go za mało.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wstawiam obiecane zdjęcie. Zmętnienie nie jest duże, ale jest widoczne i denerwujące.

akwariumar5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do zmętnienia skaly to sie niebede wypowiadal, ale ....ułożenie skały bardzo oryginalne, jeszcze takiego niewidziałem, mi osobiście sie niepodoba ale jak Tobie jest OK to wporządku, ciekawe jak bedzie wyglądac gdy porośnie koralami ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.